Hlavní obsah

Apple zpomaluje starší iPhony. Úmyslně

Novinky, mif

Několik posledních dní kolují internetem spekulace o tom, že výkon starších iPhonů nezůstává stejný, ale je rok od roku nižší. Nyní se k celému problému postavila čelem společnost Apple a přiznala, že je to skutečně pravda. Zástupci amerického počítačového gigantu se přitom netají tím, že to dělají úmyslně.

Foto: mif, Novinky

Apple iPhone 6

Článek

Na případ zpomalujících se iPhonů upozornil na diskusním serveru Reddit už před týdnem uživatel vystupující pod přezdívkou TeckFire. Ten si všiml, že jeho iPhone 6S je citelně pomalejší než model iPhone 6 Plus, který vlastní jeho bratr. Oba přístroje mají výkon zcela totožný.

Protože jeho přístroj trápilo více problémů, nevěnoval tomu příliš pozornost a soustředil se na to důležitější – výdrž baterie. Jeho telefon byl starší, a jak se dozvěděl v servisu, kapacita byla pouze 80 %, a tak nechal baterii vyměnit za novou.

Ale právě tehdy nastal zásadní zlom v celém příběhu. Ještě před odesláním jablečného smarpthonu do servisu si totiž TeckFire změřil výkon telefonu prostřednictvím benchmarkové utility Geekbench a totéž udělal i po vrácení přístroje ze servisu.

Rozdíl byl jen těžko uvěřitelných 40 %, s novou baterií byl iPhone 6S citelně výkonnější. Na internetu se tak okamžitě rozvířila debata o tom, proč tomu tak je.

Apple: Je to v zájmu uživatelů

Utnout přítrž všem spekulacím se nakonec rozhodla sama společnost Apple. Poskytla populárnímu technologickému serveru TechCrunch vyjádření, ve kterém skutečně potvrzuje, že ke zpomalování starších iPhonů – konkrétně modelů 6, 6S a SE – skutečně dochází.

Podle amerického počítačového gigantu je to navíc vlastnost, která byla implementována do telefonů záměrně. Operační systém totiž dokáže sám vyhodnotit stav akumulátoru a snaží se zabránit neočekávaným vypnutím. Proto v případech, kdy není baterie již ve 100% kondici, sníží výkon natolik, aby „uživatel nebyl omezován v práci“.

Za omezení se však v tomto případě považuje pouze nahodilé vypnutí telefonu, nikoli ztráta výkonu, na kterou začali uživatelé poukazovat po zveřejnění celého příběhu.

Zástupci Applu si nicméně stojí za tím, že tato funkce je skutečně užitečná a v konečném důsledku pro zákazníky prospěšná. Proto hodlá podobným způsobem zpomalovat i všechny další iPhony v budoucnu.

Zpomalují se také iPady?

Ochranná funkce, jak americký počítačový gigant sám omezování výkonu nazývá, byla již například aktivována také u iPhonu 7. A to společně s aktualizací operačního systému iOS 11.2. Také sedmá generace se tak bude nyní zpomalovat, pakliže akumulátor již nebude ve 100% kondici.

Apple tedy – podle vlastního vyjádření – plánuje výše popsaným způsobem zpomalovat i všechny další telefony. Ačkoli to podnik oficiálně nepotvrdil, je velmi pravděpodobné, že je takto snižován výkon také tabletů iPad. Také ony používají operační systém iOS s prakticky totožným nastavením a funkcemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám