Hlavní obsah

Do aukce pro 5G půjde šest operátorů, Radio Spectrum nevyhověl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O rychlé mobilní 5G sítě bude bojovat nakonec šest společností, přestože do aukce o mobilní kmitočty v pásmu 3,7 GHz se jich původně přihlásilo sedm. Firma Radio Spectrum CZ byla ale nakonec vyřazena, protože nesplnila podmínky, nesložila včas finanční záruku. Informovali o tom Český telekomunikační úřad (ČTÚ), který aukci pořádá.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Aukce se zúčastní T-Mobile, O2, Vodafone, Nordic Telecom, Suntel Net a společnost PODA. Zahájení ostré aukční fáze ČTÚ předpokládá v úterý 13. června.

Souhrnná vyvolávací cena je 145 miliónů korun, dražit se bude pět bloků po 40 MHz. V aukci budou moci současní operátoři, tedy O2, T-Mobile a Vodafone, dražit maximálně jeden blok o velikosti 40 MHz. Podmínky aukce otevírají prostor případnému novému zájemci o poskytování vysokorychlostního internetu, pro kterého by bylo vyhrazeno pásmo dvojnásobné šíře, tedy 80 MHz.

Pásmo 3,7 GHz vymezené kmitočty 3600 MHz až 3800 MHz v současnosti není využívané. Návrh počítá s tím, že do pěti let od spuštění bude pokryto těmito rychlými sítěmi 40 procent malých obcí, respektive 45 procent středně velkých obcí do 10 000 obyvatel.

Aukce se posunula

Původně chtěl regulátor aukci vypsat loni v prvním pololetí. Proti původnímu záměru ČTÚ zvýšil souhrnnou cenu pěti bloků dohromady o 60 miliónů korun.

Sítě 5G slibují přenosové rychlosti v řádu jednotek Gbit/s, což je výrazně více, než dokáže nyní využívané LTE. V současnosti ale ještě neexistuje mezinárodně přijatý standard pro jejich parametry a koncová zařízení. S jeho přijetím se počítá v roce 2018 nebo 2019. První komerční sítě operátoři oznámili na rok 2020.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám