Hlavní obsah

Špína na telefonu prozradí, jaký má uživatel životní styl

Právo, Petr Svorník

Mobilní telefon toho na nás prozradí hodně, a ani ho kvůli tomu nemusíme zapnout. Stačí prozkoumat nečistoty, které na něm zanecháváme. Ty nám mohou přiblížit životní styl uživatele.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Představte si situaci, kdy vyšetřovatel najde osobní předmět – mobilní telefon, propisku či klíče - bez otisků prstů nebo DNA nebo s otisky a DNA, které ovšem nejsou v databázi,“ citují stránky iflsicence.com Pietera Dorresteina z univerzity v San Diegu.

I v takovém případě může pátrání pokračovat, stačí se zaměřit na chemickou stopu, kterou zanecháváme na předmětech. Výzkumníci setřeli 39 dobrovolníkům vzorky z jejich mobilních telefonů a analyzovali je tzv. hmotnostním spektrometrem.

Drahá kosmetika, ostrá jídla?

Tím se dá vyčíst mnohé: zda daná osoba používá drahou kosmetiku, barví si vlasy, pije kávu, má ráda ostrá jídla, používá opalovací krém nebo sprej proti hmyzu.

Pachatel by navíc mohl být usvědčen v případě, pokud by se porovnaly chemické látky na jeho ruce s těmi na dotyčném předmětu z místa činu – dokonalá shoda nastala v 69 % procentech případů.

Kde tak chybí dokonalý otisk prstu, mohou se vyšetřovatelé zaměřit třeba i na špínu mobilního telefonu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám