Hlavní obsah

Šikovné vychytávky na zimní dovolenou

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zimní dovolené jsou v plném proudu. Na cestu se kromě teplého oblečení vyplatí přibalit také několik šikovných vychytávek, které nám mohou zpříjemnit nejen samotný pobyt, ale i cestu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Neodmyslitelným doplňkem na dovolené je digitální fotoaparát. Vhod mohou na cestách přijít nejmenší kompakty, protože se snadno vejdou do každé kapsy a nejsou velkou přítěží. Samozřejmostí je u nich možnost natáčení videa.

Na horách cestovatelé ocení i takzvané ultrazoomy, které nabízejí neuvěřitelné přiblížení. Zatímco obyčejné kompakty dokážou fotografovaný předmět přiblížit většinou čtyřikrát, ultrazoomy až 30krát.

Uchovat vzpomínky, a to klidně i přímo ze sjezdovky, pak dokážou samozřejmě také videokamery. Prim přitom hrají extrémně odolné modely, které jsou zpravidla velmi kompaktní a je možné je přidělat například na helmu. I ty ve dnešní době nabídnou velmi slušnou kvalitu záznamu, a to klidně i ve 4K rozlišení.

Notebook nebo tablet

Ve dnešní době není ani problém zabalit počítač. Kromě klasických notebooků se těší velké popularitě tablety.

Ty nejlevnější se dají pořídit už za méně než dva tisíce korun. Samozřejmě za výkonnější verze vybavené lepšími obrazovkami si zájemci připlatí klidně i několik tisíc korun.

Zajímavou volbou jsou také hybridy, které se snaží skloubit výhody notebooků i tabletů.

Zároveň odbourávají celou řadu jejich nedostatků. Displej je prakticky vždy dotykový a díky speciální konstrukci je zařízení možné různě překlápět a otáčet nebo z něj klidně i vytvořit tablet. Jednoduše se odpojí klávesnice.

Ideálním společníkem na cesty jsou satelitní GPS navigace. Kromě klasických automobilových modelů, které jsou připevněny na čelním skle, stojí za povšimnutí také kompaktní turistické přístroje, které mají zakresleny detailní mapy například pro běžkaře. Funkce GPS navigací dokážou do značné míry nahradit i smartphony.

Nikon D3400: komunikuje bezdrátově

Digitální zrcadlovka Nikon je určena pro amatéry a poloprofesionály, stejně jako předchůdce láká na CMOS snímač s rozlišením 24,2 megapixelu. Samozřejmostí je už ve dnešní době možnost natáčet video ve vysokém rozlišení (Full HD), a to až při 60 snímcích za sekundu. Standard 4K je výsadou až dražších modelů.

Foto: archív výrobce

Nikon D3400

Vylepšení se dočkala citlivost snímače – nově je k dispozici až ISO 25 600. To jinými slovy znamená, že přístroj je schopen pořizovat momentky i za velmi špatných světelných podmínek. Byť lze předpokládat, že při nastavení maximální hodnoty bude ve výsledných momentkách již citelně znatelný šum.

Úplnou novinkou je použití technologie SnapBridge. Jde v podstatě o funkci, díky níž může zrcadlovka komunikovat bezdrátově s chytrým telefonem nebo počítačovým tabletem. Využíván je k tomu standard bluetooth.

Díky spárování se smartphonem nebo tabletem mohou být pořízené momentky automaticky odesílány na mobilní zařízení. V první řadě jsou tak pochopitelně zálohovány pro případ ztráty či poškození fotoaparátu, ve druhé řadě mohou být snímky v podstatě okamžitě sdíleny prostřednictvím sociálních sítí, případně odeslány e-mailem.

  • Klady: kvalita snímků, bezdrátová konektivita
  • Zápory: proti starší verzi D3300 není vylepšení mnoho
  • Cena: 12 600 Kč

Lenovo Yoga Tablet 3: unikátní technologie AnyPen

Yoga Tablet 3 od společnosti Lenovo láká především na technologii AnyPen. Díky ní je možné ovládat dotykovou obrazovku tabletu prakticky čímkoli – vidličkou, propiskou či obyčejnou tužkou. To se může hodit, když máte špinavé ruce nebo potřebujete přesnější ovládání. Jak jsme se přesvědčili v praxi, pomocí obyčejné tužky se dá na displeji velmi pohodlně, a hlavně přesně kreslit.

Foto: archív výrobce

Lenovo Yoga Tablet 3

Vyzdvihnout si zaslouží i zabudovaný stojánek v tabletu, díky němuž je zároveň možné novinku od Lenova pověsit klidně i na zeď. K čemu je to dobré? Například v kuchyni můžete mít recepty při vaření na tabletu doslova před očima.

Rozměry tabletu Yoga 3 jsou víceméně dány osmipalcovou IPS obrazovkou, která se pochlubí rozlišením 1280 x 800 pixelů. Pracovní tempo zařízení určuje procesor Qualcomm Snapdragon Quad Core APQ8009, jehož čtyři jádra jsou taktována na 1,3 GHz. K dispozici je dále 1 GB operační paměti.

  • Klady: technologie AnyPen
  • Zápory: testovanému modelu by slušelo více operační paměti
  • Cena: 5500 Kč

BML cShot5 4K: obraz ve vysokém rozlišení

Akční kamery jsou bezesporu fenoménem dnešní doby. I proto se neustále objevují další výrobci, kteří se snaží ukousnout část tohoto lukrativního trhu. Na tuzemském trhu se snaží nově uspět společnost BML.

Vrchol nabídky u ní tvoří model cShot5 4K, který nabízí natáčení ve vysokém rozlišení 4K, jak už napovídá samotný název. Zajímavá je novinka i cenou – nabízí se totiž zhruba za polovinu toho, kolik stojí parametrově shodná akční kamera od společnosti GoPro, která aktuálně představuje mezi lidmi nejčastější volbu.

Foto: archív tvůrců

BML cShot5 4K

Velmi agresivní cenu výrobce podpořil i hromadou dodávaného příslušenství. Nechybí tak nejrůznější nástavce a držáky na helmy i řídítka či například dálkový ovladač. Samozřejmostí je i odolné pouzdro, díky němuž může kamera natáčet klidně až 30 metrů pod vodou.

Za kvalitu obrazu se novinka rozhodně stydět nemusí, obzvláště v dané cenové kategorii. K ovládání slouží dvoupalcový displej na zadní straně a malý 0,95palcový na přední straně – na něm se zobrazují důležité informace o nastavení kamery.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: displej není dotykový
  • Cena: 5500 Kč

Mio Spirit 5400: cena hraje prim

Jednou z nejlevnějších automobilových navigací na trhu je aktuálně Mio Spirit 5400. Pořídit ji je v tuzemských obchodech možné už za méně než dva tisíce korun. I přes nízkou cenovku se ale přístroj pochlubí řadou pokročilých funkcí.

Foto: archív výrobce

Mio Spirit 5400:

Řeč je například o parkovacím asistentovi, který automaticky zobrazuje seznam parkovacích míst v blízkosti cíle. Zajímavá je také funkce Find My Car (najdi moje auto). Díky ní si přístroj zapamatuje místo, kde řidič zaparkoval. Pokud si pak vezme navigaci s sebou, dovede ho v případě potřeby zpět k vozidlu.

Samozřejmostí jsou i běžné funkce, jako je například výpočet nejrychlejší nebo nejekonomičtější trasy. Nechybí ani režim pro chodce, díky němuž navigace najde uplatnění nejen v automobilech, ale také při turistice. Mio Spirit 5400 se ovládá pomocí 4,3palcového dotykového displeje a nabízí mapy 44 evropských zemí.

  • Klady: nízká cena
  • Zápory: lacině působící plastová konstrukce
  • Cena: 1800 Kč

Fitbit Charge 2: sází na elegantní vzhled

V pořadí již druhou generaci náramku Charge nabízí společnost Fitbit. Novinka má OLED displej, který je dostatečně velký a dobře čitelný i na ostrém horském slunci. Zobrazit je na něm možné nejen čas, ale také notifikace odeslané z připojeného chytrého telefonu. Nechybí ani snímač tepové frekvence PurePulse, který si klade za cíl nastavit správný rytmus různých sportovních aktivit.

Foto: archív výrobce

Fitbit Charge 2

Fitness náramek během dne sleduje, kolik kroků uděláte, celkově uraženou vzdálenost, aktivní minuty a spálené kalorie. Přítomen je i režim automatického monitorování tréninku SmartTrack, který pozná sportovní aktivitu, vytvoří o ní záznam a ten pak můžete po synchronizaci analyzovat v aplikaci Fitbit.

V ní se mimochodem dá sledovat monitorovat i přísun potravin a nápojů. Naplánovat je možné i přesnou denní dávku vytížení nebo hubnoucí cíl, ke kterému vás zařízení dovede. Vyzdvihnout si zaslouží i velmi slušná výdrž – bez elektrické zásuvky se Fitbit Charge 2 obejde až pět dní.

  • Klady: elegantní vzhled, dobře čitelný displej
  • Zápory: vyšší cena
  • Cena: 3900 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám