Hlavní obsah

Čeští hráči počítačových her jsou o dva roky mladší než ve světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku hrají počítačové hry mladší hráči než jinde ve světě. Průměrný věk hráče v ČR je 33 let, zatímco celosvětový průměr dosahuje 35 let. Evropský průměr je ještě o rok vyšší. V Polsku je věkový průměr stejný jako v ČR. Ženy v globálním měřítku tvoří 47 procent všech on-line hráčů, v České republice je to 33 procent. Vyplývá to z aktuálního průzkumu společnosti PayPal ve 25 zemích včetně ČR.

Foto: David Taneček, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Češi utrácí za počítačové hry nejčastěji 1000 až 2000 Kč za čtvrtletí, tuto částku platí asi pětina hráčů. Například v USA mají největší podíl hráči, kteří za stejné období utratí ekvivalent přibližně 650 korun.

Herní obsah na mobilních zařízeních pravidelně otevírá 61 procent Čechů. Významný podíl ale v Česku stále mají i hráči, kteří hrají na noteboocích (53 procent) a stolních počítačích (58 procent). V globálním porovnání s návyky hráčů po celém světě Češi i dnes upřednostňují klasické hraní na stolním počítači výrazněji než jejich kolegové v jiných zemích a oblastech. Ve světovém srovnání dokonce čeští hráči pravidelně ke hře využívají PC dvakrát častěji.

Hrají každý den

Asi třetina evropských hráčů se počítačovým hrám věnuje každý den, dalších 29 procent zhruba jednou až třikrát týdně. V počtu hráčů, kteří se hraním baví každý den, přitom Evropa za zbytkem světa zaostává a je poslední.

Nejvíce každodenních hráčů žije v oblasti Středního východu a Afriky. Čeští hráči jsou podle času věnovaného hraní rozděleni v zásadě rovnoměrně. Asi čtvrtina uvádí, že hraje v kuse jednu až dvě hodiny, shodné procento tvrdí, že na jeden zátah prosedí u her dvě až čtyři hodiny. Déle než čtyři hodiny najednou stráví u hry 24 procent nadšenců.

Čechy baví akční hry. Celkem 45 procent českých hráčů uvádí, že v posledních třech měsících hráli hru akčního typu. Těsné druhé místo v tomto souboji s podílem o jeden procentní bod nižším patří střílečkám. Více než dvě pětiny lidí dávají přednost hrám s průvodcem, kdy příběh doprovází videa.

Hry se na globálním ročním objemu plateb přes PayPal podílejí částkou 12 miliard dolarů, oproti roku 2017 tak zaznamenaly nárůst o více než 23 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám