Hlavní obsah

Zakázaná hra o pokémonech se šíří internetem jako lavina

Novinky, ort

Ve chvíli, kdy se snažíte něco zakázat, má to v době internetu zpravidla přesně opačný efekt – stane se z toho hit. Na vlastní kůži se o tom přesvědčila společnost Nintendo, která se snažila sprovodit ze světa hru Pokémon Prism, kterou vytvořili fanoušci. Místo toho se však tento titul těší nebývalé popularitě.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Pokémon Prism

Článek

Hra Pokémon Prism měla vyjít už na konci loňského roku. Tvůrci z řad fanoušků, kteří se vývoji titulu věnovali posledních osm let, však byli nuceni hru pohřbít. Nintendo je totiž pod hrozbou žaloby vyzvalo, aby hru nevydávali – právě japonský elektronický gigant totiž drží práva na Pokémony.

A výsledek? Tvůrci skutečně hru nevydali, přestože byla prakticky již hotová. Podle serveru Kotaku se jí však zmocnili počítačoví piráti, kteří její kopie začali šířit přes nejrůznější fóra s pirátskými verzemi softwaru.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Pokémon Prism

Skuteční tvůrci titulu Prism se již od nelegálních kopií distancovali – pravděpodobně ze strachu z možných soudních tahanic se společností Nintendo.

Zájem o pirátskou verzi nové hry je prý enormní, což není zas tak překvapivé. Tato hra totiž přináší úplně nový pohled na celou ságu o roztodivných bojovnících. Hráči se převtělují přímo do jednotlivých pokémonů a prožívají tak nejrůznější zápasy přímo z jejich pohledu.

Pokémoni jsou zlatý důl

Snaha bránit si pokémony není zas tak překvapivá, pro Nintendo jsou totiž tyto příšerky doslova jako zlatý důl. Ukazuje to i titul Pokémon Go, který vyšel loni v červenci.

Upoutávka na hru Pokémon GoVideo: Niantic

Ten si sice mohou hráči do svých přístrojů stahovat zadarmo, tvůrci však dovolují hráčům směnit skutečné peníze za ty virtuální. Díky tomu pak mohou ve hře postupovat rychleji jednotlivými úrovněmi, respektive mohou si kupovat určité předměty, které jim hraní usnadní.

Podle analýzy Newzoo hráči v současnosti utratí každý den v titulu s kultovními japonskými příšerkami zhruba dva milióny dolarů (48 miliónů korun). Sluší se nicméně podotknout, že za vývojem titulu Pokémon Go stojí vývojářské studio Niantic, které získalo licenci od společnosti Nintendo.

Další tituly s roztodivnými příšerkami má ve svém portfoliu samozřejmě i samotné Nintendo. Řeč je například o hře Pokémon Sun and Moon, která je určená pro kapesní konzoli 3DS. Ta vyšla loni na podzim a těší se také velkému zájmu.

BEZ KOMENTÁŘE: Pokémon Sun and MoonVideo: NintendoCZ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám