Hlavní obsah

Prodej počítačů v Česku stoupl o třetinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prodej počítačů v Česku se v pololetí meziročně zvýšil o 35 procent na 668 000 zařízení. Poptávka po klasických stolních PC přitom stoupla o 14 procent a u notebooků rostla o 26 procent. Největší nárůst zaznamenaly ultrabooky a konvertibilní tablety, kterých se prodalo o 62,5 procenta více. Vyplývá to z údajů analytické společnosti Gartner.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Ilustrační foto

Článek

I ve druhém čtvrtletí tak pokračovala situace ze začátku roku, kdy byly prodeje počítačů nejvyšší za poslední dvě dekády. V regionu střední a východní Evropy bez započtení Ruska byla ve 2. čtvrtletí podle údajů Gartneru nejsilnější značka Lenovo před HP a Dellem. Na dalších dvou místech následují Acer a Asus.

V největším tuzemském e-shopu Alza rostl nejvíce zájem o herní PC. „Zvýšení prodejů bylo dáno částečně zvýšenou poptávkou po sestavách s novými grafickými kartami RTX 30xx a částečně to způsobila těžba kryptoměn. Kvůli globálnímu nedostatku grafických karet bylo nejjednodušší cestou, jak je získat, koupit celou PC sestavu,” řekla mluvčí Daniela Chovancová.

Ceny elektroniky rostou, prodejci hlásí propady v dostupnosti zboží

Internet a PC

Obchodníci s IT a elektronikou za letošek hlásí rekordní tržby. Například CZC, kterému skončil fiskální rok letos 31. března, zvýšil meziročně tržby o 30 procent na 5,5 miliardy korun. Kategorie počítačů a herního zboží rostla o 49 procent.

Skupina Smarty, která provozuje stejnojmenný internetový obchod s elektronikou nebo síť obchodů s produkty Apple iWant, plánuje letos na podzim začít nabízet stavbu vlastních počítačů podle přání zákazníka, například pro hráče her.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám