Hlavní obsah

Nové procesory Ryzen jsou v prodeji. Lákají na integrované grafiky

Novinky, rim

Tento týden se v České republice i dalších státech světa začaly oficiálně prodávat nové procesory od společnosti AMD, které byly představeny zkraje ledna na největším počítačovém veletrhu na světě CES 2018 v americkém Las Vegas. Novinky lákají především na integrované grafické jádro, se kterým se u čipů řady Ryzen setkáváme vůbec poprvé.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Loňské procesory se odhodlalo AMD omladit u řad tři a pět. Integrace grafického čipu přímo do procesoru nabízí hned několik výhod. Jednak se tím zlevňuje výroba základních desek, na kterých jinak musely být integrovány grafické čipy, jednak mohou grafiky pracovat při vyšších taktech. Samotný procesor je totiž daleko lépe chlazen než čipset základní desky, a tak integrace grafického jádra do procesoru dovoluje vyšší pracovní tempo.

Integrované grafiky samozřejmě nenabídnou takový výkon jako dedikované varianty. Hráči tak budou asi stále pokukovat po samostatných kartách, které nabízejí vyšší výkon a neukrajují část operační paměti.

Výkonnější a levnější varianta

Co konkrétně dva nové procesory nabídnou? Kategorii cenově dostupnějších zastoupí Ryzen 3 2200G, který nabídne čtyři pracovní jádra i vlákna. V základní desce se bude tento čip schopný rozpálit až na 3,7 GHz. Integrované grafické jádro pak nabídne takt až 1100 MHz.

Výkon u druhé novinky – modelu Ryzen 5 2400G – bude ještě citelně vyšší. Tento čip má sice také pouze čtyři jádra, ale chlubí se hned osmi vlákny. Například operační systém Windows tak s ním bude schopný pracovat jako s osmijádrovým procesorem. Výrobce slibuje pracovní tempo až 3,7 GHz a v případě grafického jádra až 1250 MHz.

Ryzen 5 2400G vyjde v tuzemských obchodech na 4000 Kč, za Ryzen 3 2200G případní zájemci zaplatí 2600 Kč.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Éra procesorů Ryzen

Společnost AMD odhalila procesory Ryzen v loňském roce. Postupně se ukázaly tři produktové řady, které je možné od sebe rozeznat na první pohled podle modelového čísla.

Základ nabídky tvoří Ryzeny 3, které najdou uplatnění především v kancelářských a multimediálních sestavách. Modely s číselným označením pět zastupují střední třídu, hodí se pro hráče her i uživatele, kteří požadují co možná nejlepší výkon při zachování cenovky pohybující se pod hranicí deseti tisíc korun.

A konečně vrchol nabídky pak tvoří Ryzen 7 a Ryzen Threadripper. Čipy z obou těchto kategorií cílí na nejnáročnější uživatele, čemuž koneckonců odpovídá i jejich cenovka. Ta se může v některých případech vyšplhat klidně až nad hranici 20 000 korun. 

Reklama

Výběr článků

Načítám