Hlavní obsah

Nvidia ukázala nejvýkonnější grafickou kartu na světě

Novinky, rim

Nálepkou nejvýkonnější grafická karta na světě se chlubí novinka, kterou na konci minulého týdne uvedla na trh společnost Nvidia. Prestižnímu titulu však odpovídá také pořizovací cena, za tuto částku byste si totiž bez problémů pořídili klidně i celý herní počítač. A jeho výkon by byl stále velmi vysoký.

BEZ KOMENTÁŘE: Nvidia Titan VVideo: archív výrobce

 
Článek

O tom, že společnost Nvidia ukáže nového krále grafického trhu, se spekulovalo již velmi dlouho. Očekávalo se však, že výrobce bude fanoušky napínat a že si na oficiální oznámení budou muset počkat až na největší počítačový veletrh CES, který se bude konat zkraje ledna v americkém Las Vegas.

Výrobce nakonec překvapil a všechny parametry karty představil již před Vánocemi. Dokonce tento čipový gigant nabídl lidem možnost si kartu zakoupit ještě před svátky prostřednictvím oficiálního obchodu.

Bezkonkurenční výkon

Ale už nyní je jasné, že si model Titan V nebude moci pořídit každý. Prodává se totiž v přepočtu za necelých 80 000 Kč. A to je částka, za kterou by většina lidí zvládla pořídit nejen herní počítač, ale klidně i nějaký pomalejší notebook k tomu.

Při pohledu na technické parametry je nicméně jasné, že si výrobce mohl dovolit nasadit laťku tak vysoko. Žádná jiná grafika se totiž výkonu novinky ani nepřibližuje.

Foto: archív výrobce

Nvidia Titan V

Srdcem modelu Titan V je čip s 21,1 miliardy tranzistorů a 5120 CUDA jádry, který udává pracovní tempo při frekvenci 1200 MHz. Dokáže se ale automaticky přetaktovat až na 1455 MHz. Je také důležité zmínit, že jádro bylo vyrobeno moderním 12nm procesem. Právě díky tomu může být tak výkonné.

Novinka má k dispozici 320 texturovacích jednotek a je napojena na 12 GB rychlé paměti HBM2 s 3072bitovým rozhraním. Propustnost pamětí je výborných 652,8 GB/s. Výkon tedy dosahuje dechberoucí hodnoty 110 TFLOPS.

Pro systémy umělé inteligence

Asi není potřeba zdůrazňovat, že na Titantu V půjdou bez problémů hrát i ty nejmodernější hry v rozlišení 4K. Na hráče nicméně novinka primárně necílí, výrobce její uplatnění vidí spíše v sofistikovaných systémech pro umělou inteligenci.

Ryze herní grafika, která bude stavět na stejně výkonné architektuře, a i přes citelně vyšší výkon bude levnější než představená novinka, by se měla ukázat až příští rok. Možná právě už v lednu na veletrhu CES.

Foto: archív výrobce

Nvidia Titan V

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám