Hlavní obsah

Wikipedia dostala rekordní dar tři milióny dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Internetová encyklopedie Wikipedia obdržela dosud největší sponzorský dar své existence. Jsou to tři milióny dolarů (asi 49 miliónů Kč) od nadace Alfreda P. Sloana, za něž chce Wikipedia nejen zajistit svou existenci na příští tři roky, ale především vytvořit týmy odborníků a vylepšit software s cílem zdokonalovat obsah svých hesel.

Foto: Novinky

Článek

Oznámili to v noci na středu členové vedení nadace Wikimedia, která chod internetové encyklopedie řídí.

"Myslíme, že tento dar otevře cestu k dalším velkým donacím. Signalizuje totiž, že i velké dobročinné nadace se dívají příznivě na to, co děláme," řekl podle agentury AP Jimmy Wales, projektový vedoucí a zakládající člen nadace Wikimedia.

"A také to vyřeší řadu otázek o tom, zda máme začít se zařazováním reklam do našich hesel, abychom přežili," dodal.

Wikipedia patří mezi sedm nejnavštěvovanějších webů v USA

Sloanova nadace poskytne Wikipedii jeden milión dolarů ročně, a to tři roky po sobě. Nadase Wikimedia sídlící v San Francisku uvedla, že sponzorský dar použije k vylepšení softwaru, včetně takového, který by přispěvatelům umožnil zdokonalovat kvalitu hesel a článků. Dále si encyklopedie bude moci dovolit nové odborné spolupracovníky a vytvoření tištěných knih pro lidi bez počítačů.

Představitel Sloanovy nadace uvedl jako důvod, že významný dar šel právě Wikipedii, že tato internetová encyklopedie "představuje významný skok" ve shromažďování a uspořádávání vědomostí.

Wikipedia založená v roce 2001 je u uživatelů internetu velmi oblíbená a to ji řadí na sedmou příčku mezi nejsledovanějšími webovými stránkami v USA. V první desítce jsou kolem ní nejbohatší internetové firmy jako Yahoo, Amazon, News Corp., Microsoft a Google, které se živí reklamou. Wikipedia přitom spočívá na individuálních, spíše malých sponzorských darech.

Loni takto vybrala 2,2 miliónu dolarů (asi 35,9 miliónu Kč), o rok dříve to bylo 1,3 milionu dolarů (asi 21,2 miliónu Kč). Zakládající členové nadace ale již začínali diskutovat o metodách, jak encyklopedii zajistit dlouhodobější perspektivu, třeba zavedením reklamy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám