Hlavní obsah

Sony PlayStation 3 opožděna, na trhu snad v listopadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová herní konzole Sony PlayStation 3 se na trh nedostane dříve než v listopadu. Uvedl to japonský deník Nikkei Keizai s tím, že se zatím nepodařilo dohodnout na standardu ochrany Blu-ray disků proti kopírování.

Článek

Výrobcem nejnovějšího PlayStationu je japonský technologický gigant Sony. Podle loňského květnového oznámení firmy se měl produkt objevit na trhu již na jaře 2006.

Zpoždění nastalo kvůli tomu, že se výrobci elektronických zařízení a nahrávací studia nedohodly na konečném standardu, který bude chránit Blu-ray média před nelegálním kopírováním.

PlayStation 3 neslouží jen ke hraní

PlayStation 3 není pouhopouhou herní konzolí - bude sloužit také ke spouštění filmů ať už z Blu-ray disků či stažených z internetu. Základní pohonnou jednotkou posledního PlayStationu je proceror Cell, který jeho výrobce - IBM, používá také v superpočítačích.

Konkurenty Sony PlayStation 3 jsou produkty Microsoft Xbox 360 (na trh se dostal v závěru minulého roku) a konzole Nintendo Revolution, která na své uvedení teprve čeká. Stát by se tak mělo ještě tento rok.

Opožděný příchod PS3 na trh předpokládal již v únoru deník Financial Times. Podle listu se měl přístroj objevit v prodeji až příští rok - důvodem však byla jeho vysoká výrobní cena a ne tedy neshoda na techologii, která bude bránit nelegálnímu kopírování BR disků.

Cell v číslech

  • výkon: až 256 gigaflops (256 miliard početních výkonů za sekundu, nejpomalejší stroj z žebříčku top 500 superpočítačů zvládne 851 gigaflops, výkonný čip ve stolním počítači kolem 35 gigaflops)
  • kmitočet: okolo 3 GHz 
  • množství paměti na čipu: až 2,5 MB
  • počet tranzistorů: 234 miliónů 
  • rozměry: 221mm čtverečných
  • výrobní technologie: 90, později 65 nanometrů
  • objeví se: nejprve v konzoli Sony PlayStation 3, později nejspíše v mnoha oblastech počínaje servery a konče mobilním telefony, kde budou nasazeny jeho upravené méně výkonné verze

Cena PS3 by měla v době jeho vydání (druhá polovina roku 2006) dosahovat 900 dolarů (22 500 korun). Za tři léta by pak měla klesnout na 320 dolarů (8000 korun). [celá zpráva

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám