Hlavní obsah

První čipset s PCI Express pro procesory AMD

Novinky, Michal Němejc (michal.nemejc@novinky.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost VIA Technologies představila dlouho očekávanou čipovou sadu pro procesory AMD, která nabízí podporu moderního rozhraní PCI Express, které využijí zejména nové grafické karty.

Foto: Petr Pavelka

park

Článek

Čipová sada s označením VIA K8T890 je vůbec prvním čipsetem s podporou tohoto rozhraní pro platformu AMD. Nové základní desky přitom budou podporovat Athlony 64, Opterony či dokonce levné Semprony.

Čipset nabízí podporu jednoho slotu PCI Express 16x (pro grafickou kartu) a čtyř až šesti slotů pomalejšího PCI Express 1x (pro další přídavné karty).

ATI: Milión karet s PCI Express

Už v současné době je na trhu řada grafických karet s rozhraním PCI Express a jejich nabídka by se měla rychle rozšiřovat. V polovině srpna firma ATI oznámila prodej miliónté karty s tímto rozhraním a nyní očekává, že v závěru letošního roku by mělo být 50 procent nových počítačů vybavena grafickou kartou s PCI Express. O rok později půjde dokonce o celých 90 procent nových sestav.

Anketa

Jaké rozhraní má vaše grafická karta?
PCI
20,4 %
AGP
45,5 %
PCI Express
16,1 %
Jiné, starší
18 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 398 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

ATI prodalo milión karet s PCI Express

Kanadská firma ATI koncem minulého týdne oznámila, že prodala milión grafických karet s nativní podporou moderního rozhraní PCI Express, které má nahradit...

Výběr článků

Načítám