Hlavní obsah

Představitelé G7 schválili zásady pro digitální měny centrálních bank

– Washington

Finanční představitelé skupiny G7, která sdružuje sedm největších ekonomik světa, schválili 13 zásad veřejné politiky pro digitální měny centrálních bank (CBDC). Tyto měny by měly být založeny na transparentnosti, právu a správném řízení ekonomiky. Ve svém sdělení to ve středu uvedli ministři financí a centrální bankéři G7.

Foto: Edgar Su, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Inovace v oblasti digitálních peněz a plateb mají potenciál přinést výrazné výhody, ale také vyvolávají značné otázky v oblasti veřejné politiky a regulace,” uvádí se v prohlášení. „Silná mezinárodní koordinace a spolupráce v těchto otázkách pomáhá zajistit, aby inovace ve veřejném i soukromém sektoru přinesly domácí a přeshraniční výhody a zároveň byly bezpečné pro uživatele a širší finanční systém.”

Peníze centrálních bank v podobě CBDC mají doplnit hotovost a mohly by fungovat jako likvidní bezpečné aktivum a kotva pro platební systém. Vytvořené zásady mají podpořit úvahy o těchto měnách v rámci skupiny G7 i mimo ni a doplnit nedávno zveřejněnou práci skupiny centrálních bank určenou pro Banku pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS). Žádná země G7 se zatím CBDC nerozhodla vydat, země však o takové možnosti uvažují. Je ale potřeba zvážit všechny možné dopady, uvedla agentura Reuters.

Další krok k digitálním měnám, otestuje je banka pro vyrovnání plateb

Internet a PC

Jakákoliv CBDC musí podle představitelů podporovat a nepoškozovat schopnost centrálních bank plnit jejich mandát v oblasti měnové a finanční stability. Zdůraznili také, že u těchto měn bude důležité zabezpečit přísné standardy ochrany soukromí a kybernetické bezpečnosti, ochrany dat o uživatelích a připravit transparentní pravidla o tom, jak budou všechny informace zabezpečené a využívané.

Digitální měny také musejí být energeticky účinné a fungovat v otevřeném, transparentním a konkurenceschopném prostředí. Důležitá bude i mezinárodní propojenost a je potřeba minimalizovat případné škodlivé dopady na mezinárodní měnový a finanční systém. Žádný globální projekt stablecoinu, tedy digitální měny navázané na tradiční měnu, by pak podle sdělení neměl zahájit provoz, dokud se nevypořádá s právními a regulačními požadavky a požadavky na dohled.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám