Hlavní obsah

Letem světem internetem (42. díl) - Máte rádi vláčky?

Novinky, Ladislav Bittner

Náš seriál vás týden co týden seznamuje se zajímavými weby, které sice stojí stranou hlavního internetového dění, ale přesto vám mohou ušetřit peníze či rozšířit obzory. Dnes se o vaší přízeň bude ucházet internetová databáze záručních servisních opraven, stránky nabité hrami a web věnovaný příznivcům železnice.

Článek

NAJDISERVIS.CZ

Internetové obchody se od sebe odlišují mimo jiné i množstvím uveřejňovaných informací. A zvláště v případě, kdy máte se zakoupeným výrobkem potíže, oceníte informace týkající se servisních podmínek.

Vyzkoušel jsem si to na vlastní kůži, neboť jsem nedávno zakoupil v jednom internetovém obchodě elektrický sporák, se kterým jsem po pár dnech začal mít potíže. Na stránkách obchodu jsem se proto pídil po informacích, jak problém vyřešit.

Potěšil mě proto odkaz na server NAJDISERVIS.CZ, který byl zřízen jako podpůrný web pro zákazníky jistého internetového obchodního domu. Zmíněné stránky jsou však užitečné pro každého, kdo hledá nejbližší servisní středisko pro vadný výrobek. Vyhledávání záručních servisních opraven probíhá po zadání okresu, značky a typu výrobku.

Na tento web však nemusíte zavítat jen v případě potíží, ale za návštěvu stojí i tehdy, kdy sháníte například informace o tom, podle čeho vybírat nejrůznější typy elektrospotřebičů. Mezi nejčtenější články patří Jak nakupovat automatickou pračku nebo Jak nakupovat myčku nádobí.

.: HODNOCENÍ: grafika (5/10), obsah (7/10)

Hra 2000

V dnešní době si pod slovem "hra" představí většina mladých lidí především hru počítačovou. Existuje však spousta her, které přispívají k rozvoji sociálních dovedností a zahrajete si je i tam, kde není k dispozici elektřina. Na webu Hra 2000 najdete databázi klasických her, ve které je možné vyhledávat podle mnoha kritérií.

Zvolit si můžete počet hráčů (až 120), jejich věk (obligátních 99 let), cíl hry (rozvoj paměti, taktiky, vytrvalosti apod.) a dokonce i roční dobu či denní hodinu, kdy chcete hru provozovat.

Zásobárnu her tak využijí nejen lidé pracující v zájmových organizacích (Junák, Pionýr, Brontosaurus apod.), ale zabrousit byste sem mohli i v případě, kdy hledáte inspiraci pro zábavu na večírek.

.: HODNOCENÍ: grafika (4/10), obsah (8/10

LOKOMOTIVY

minulém díle dostal prostor web věnovaný autobusové dopravě, který je na českém internetu ojedinělý. Naproti tomu webů pro příznivce železniční techniky je na internetu celá řada. Mezi nejčastěji aktualizované stránky patří web LOKOMOTIVY, na kterém v současné najdete více než 800 snímků lokomotiv a několik snímků brněnských tramvají.

Nechybí ani základní informace o lokomotivách a železnici. Konkrétně jde například o původní značení lokomotiv podle ing. Kryšpína, převodní tabulku mezi tímto a současným značením, barevné rozlišení lokomotiv nebo jejich přezdívky. 

Rovněž jsou volně ke stažení tapety na pracovní plochu monitoru v rozlišení 1024x768 a spořiče monitoru s obrázky lokomotiv. Pokud vám obrázky nestačí, v sekci Audio video jsou ke zhlédnutí video soubory s lokomotivami a k poslechu jsou k dispozici zvuky motorů a píšťal.

Web LOKOMOTIVY je primárně zaměřený na fotogalerie. "Fotografie jsou dílem mým a několika dalších fotografů, kteří přispívají na mé stránky," říká autor stránek Michal Uhler. Mezi zajímavé fotogalerie patří sekce lokomotivy v ulicích Brna, kde je padesát snímků celorepublikové rarity - brněnské vlečky na Výstaviště.

V tramvajové galerii jsou mimo jiné snímky tramvaje typu RT6N1 (ač vyrobené v roce 1996, stále ve zkušebním provozu) nebo tramvaje typu K3RN - jediný exemplář rekonstruované tramvaje K2 s vloženým nízkopodlažním článkem. 

.: HODNOCENÍ: grafika (7/10), obsah (8/10)

Autora najdete na weblogu Laco konečně bloguje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám