Hlavní obsah

Kde hledat na internetu počasí

Novinky, Ladislav Bittner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Informace o počasí se hodí vždy a za každého počasí. Ještě než se naučíme poroučet větru a dešti, musíme vzít zavděk tím, co nám příroda přichystá. Na internetu se dá najít nejen aktuální předpověď počasí, ale třeba i informace o stavu ovzduší, množství sněhu na horách nebo vody v řekách. Podívejme se tedy na weby, díky kterým budeme mít jasno.

Foto: Leona Roháčková

Dechová zkouška je dnes nedílnou součástí policejních silničních kontrol

Článek

Většina internetových uživatelů se při hledání informací o počasí spokojí s tím, co naleznou na svém oblíbeném portálu. Stránky o počasí má samozřejmě i nejnavštěvovanější tuzemský portál Seznam (pocasi.seznam.cz), na kterých najdeme aktuální stav sněhové pokrývky v jednotlivých lyžařských střediscích, předpověď pro Českou republiku na dnes a na zítra, předpověď pro Prahu a Brno na tři dny dopředu a články o aktuální sjízdnosti (či lépe řečeno nesjízdnosti) silnic. Pro zcestovalé nechybí ani mapka aktuálního stavu počasí v Evropě.

Zatímco portály informují o počasí (stejně jako o sportu či politice) jen ve zkratce, stránky přímo věnované počasí jdou zákonitě mnohem více do hloubky. Znáte kupříkladu význam slov izobara nebo synoptická mapa? A víte jak vznikají blesky, proč padá rosa nebo proč se objevují mlhy?

Z populárně-naučných textů na webu Meteopress (www.meteopress.cz) se dozvíme, že izobary jsou čáry spojující na synoptické mapě místa se stejnou hodnotou tlaku přepočtenou na hladinu moře, vznik blesku je podmíněn velkým elektrickým nábojem nacházejícím se v bouřkových mracích, rosa je usazená voda vznikající kondenzací vodní páry obsažené v okolním vzduchu a mlha vzniká tehdy, když aktuální teplota vzduchu poklesne pod teplotu rosného bodu.

Vedle teoretického minima nabízí web též aktuální zprávy o vývoji počasí, které zhruba každou hodinu přidává na hlavní stránku službu konající meteorolog. Nejvíce návštěvníků se ale pochopitelně zajímá o předpověď počasí na nejbližší dny, které se jim dostane nejen v podobě předpovědi pro celou republiku (jak to známe z televizních relací o počasí), ale k dispozici je i předpověď počasí pro spoustu lokálních míst.

Kromě samotné předpovědi se u jednotlivého města, rekreační oblasti nebo horského střediska objeví i hodnota meteoindexu, což je index vlivu počasí na jednotlivé lidské činnosti. Některé meteoindexy (index kondice, sexuální aktivity, žízně apod.) známe i z televizních předpovědí počasí, ale málokdo již ví, že indexů je několik desítek. Věřte nebo ne, ale existují i indexy schnutí prádla, zalévání zahrady, sledování televize nebo létání vlasů.

Především v průmyslových oblastech je jedním z nejužitečnějších meteoindexů index čistoty ovzduší předpovídající, jaké budou v následujících dnech rozptylové podmínky. Hodnota tohoto indexu závisí především na výskytu inverzí, rychlosti a směru větru. Při stupni 1 je vzduch čistý a naopak téměř nedýchatelno je při stupni 10. Pokud se ale nechceme spolehnout na abstraktní indexové hodnoty, podívejme se na aktuální hodnoty znečištění ovzduší. Na uvedené stránce se dozvíme hodnoty oxidu dusičitého, oxidu siřičitého a dalších znečišťujících látek v ovzduší pro každou lokalitu, ve které je umístěna měřící stanice Automatizovaného imisního monitoringu (AIM).

K nezbytným rekvizitám při předpovědi počasí dnes patří snímky z geostacionární družice. Snímky, na kterých vidíme výskyt oblačnosti nad Evropou, posílá každou půlhodinu družice Meteosat patřící jisté západoevropské mezivládní organizaci. Pokud nechceme čekat na zobrazení snímků na večerní televizní relaci o počasí, podívejme se na jednu z mnoha internetových stránek nabízející kromě aktuálního snímku i archív vývoje oblačnosti nad Evropou za posledních deset dní.

Internet nabízí informace o počasí také pro sportovce. Zima sice před pár dny definitivně skončila, ale přesto mohou lyžaři za sněhem vyrazit ještě i do tuzemských hor. Aktuální informace o stavu sněhové pokrývky nabízí web Sněhulák (www.snehulak.cz). S rostoucími venkovními teplotami však budou v permanenci především weby související s vodními sporty. Vodáci tak před sjetím prvního jezu mohou zabrouzdat na stránky Českého hydrometeorologického ústavu (www.chmi.cz), kde najdou mimo jiné i aktuální stav vody na jednotlivých tocích. Vyznavače windsurfingu a jachtingu by měl vítr zavát nejdříve na web WindGURU (www.windguru.cz).

Pravým rájem pro všechny rosničky však jsou stránky s adresou pocasi.apexnet.cz, na kterých najdeme mraky odkazů, které nás bez zbytečného mlžení nasměrují na stovky meteorologických stránek na celém světě.

Někdy ale uděláme lépe, když se odpojíme od internetu a spolehneme se na rady našich babiček. Pěkné počasí bude tehdy, když jsou večer červánky, ráno je velká rosa, kouř vystupuje kolmo vzhůru a ptáci létají vysoko. Pro jistotu ale raději nezapomeňme doma deštník nebo teplý kabát.

Reklama

Související témata:

Související články

Kde hledat na internetu auta

Jaro je tady a s ním začala i motoristická sezóna. Mnoho automobilistů v těchto dnech více než kdy jindy pociťuje zvláštní mrazení při míjení autosalónů...

Kde hledat na Internetu informace pro motoristy

Čtenáři minulého dílu našeho seriálu již vědí, jak může internet ušetřit při nákupu nového auta desetitisíce korun a kde na webu hledat virtuální autobazary....

Výběr článků

Načítám