Hlavní obsah

Huawei spolupracuje s čínskými rozvědkami, tvrdí deník Handelsblatt

Německá vláda má důkazy, že čínská telekomunikační společnost Huawei spolupracuje s čínskými bezpečnostními orgány, napsal server deníku Handelsblatt. Své tvrzení opírá o utajovaný vládní dokument, který má deník k dispozici.

Foto: Aly Song, Reuters

Prodejna Huawei v Číně

Článek

„Na konci roku 2019 jsme dostali ze Spojených států zpravodajské informace, že Huawei spolupracuje s čínskými bezpečnostními službami,“ píše se v dokumentu s odvoláním na zpravodajské informace. Německé ministerstvo označilo zjištění Američanů anglickým souslovím „smoking gun“, které se používá jako označení pro jasný důkaz.

„Čínské společnosti nemají v souvislosti s bezpečnostními požadavky při budování sítí 5G důvěryhodnost," tvrdí německé ministerstvo zahraničí.

Popularita Huawei v Číně raketově vystřelila. Na úkor Applu

Mobil

Německé tajné služby měsíce varují, že čínská síťová technologie se může stát branou pro čínské špiony a kybernetické útočníky. Ministerstvo zahraničí pod vedením sociálního demokrata Heiko Maase se zavázalo k tomu, aby se politická důvěryhodnost dodavatelů technologií sítí 5G stala ústředním tématem. Firma Huawei by pak podle ministerstva mohla být z budování německé sítě 5G vyloučena.

Huawei dostal v Británii zelenou, může se podílet na budování sítí 5G

Mobil

Kancléřka Angela Merkelová těmto tlakům odolává, obává se totiž narušení vztahů s Čínou.

Dokument ministerstva zahraničí podrobně dokumentuje vládní debatu o telekomunikačních sítích páté generace. Diplomaté otevřeně kritizují kurs, který kancléřka Merkelová vytyčila.

Huawei chce v Evropě vybudovat továrny pro výrobu 5G zařízení

Mobil

Huawei se nesmí účastnit budování mobilních sítí 5G ve Spojených státech, které ke stejnému postupu vybízejí i své spojence. Velká Británie ale firmě Huawei Technologies omezený podíl na budování mobilních sítí páté generace povolila.

Reklama

Výběr článků

Načítám