Hlavní obsah

Platnost internetového bankovnictví končí, zkouší podvodníci nový trik

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový trik, jak se dostat na cizí bankovní účty, zkoušejí v poslední době podvodníci v Česku. Důvěřivcům v nevyžádaném e-mailu tvrdí, že jim končí platnost přístupu do internetového bankovnictví, varovala Česká spořitelna.

Foto: Archiv, Právo

Rozeznat nový podvod nemusí být na první pohled vůbec snadné.

Článek

„Podvodná zpráva vzbuzuje dojem, že byla zaslána Českou spořitelnou, součástí zprávy je přiložený aktivní odkaz, který po kliknutí vyžaduje citlivé údaje a může nakazit váš počítač virem,“ varovali zástupci České spořitelny.

E-mail, který se v poslední době hojně šíří internetem, je navíc psán prakticky bez gramatických chyb a celý je v češtině.

Foto: Česká spořitelna

Ukázka podvodného e-mailu

„Věnujte proto zvýšenou pozornost emailovým zprávám, které dostáváte, především pak přílohám a aktivním odkazům, které tyto zprávy obsahují. Pokud máte podezření, že jste takový e-mail obdrželi, neotvírejte jeho přílohy ani neklikejte na aktivní odkaz a ihned kontaktujte Klientskou linku České spořitelny na bezplatném telefonním čísle 800 207 207,“ poradili zástupci banky.

Obelstít dokážou i zabezpečení přes SMS

Na pozoru by se měli mít klienti i dalších bank. Není totiž vyloučeno, že podvodnou zprávu kyberzločinci upraví a budou se vydávat za jiné finanční instituce.

Stoprocentní ochranu před podobnými podvody nepředstavují ani potvrzovací SMS zprávy. Nezvaného návštěvníka totiž počítačoví piráti dokážou v dnešní době propašovat i do chytrého telefonu a celý proces zabezpečení s jeho pomocí obelstít.

Stejnou taktiku použili podvodníci na začátku prosince, kdy lidem nabízeli bezpečnostní aplikaci pro zabezpečení jejich bankovního účtu.

Vánoce jsou pro piráty žně

Nová vlna útoků nepřichází s velkou pravděpodobností vůbec náhodou. Kyberzločinci se totiž snaží využít nepozornosti lidí a stresu, který v předvánočním období obecně panuje. Nachytat se tak snadno mohou i lidé, kteří jsou za jiných okolností velmi ostražití.

Na to, že jsou Vánoce pro počítačové piráty doslova žně, upozornili bezpečnostní experti již dříve. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám