Hlavní obsah

Kritická chyba ohrožuje uživatele počítačů od Applu

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velmi nebezpečná chyba byla objevena v operačním systému macOS, který používají počítače s logem nakousnutého jablka. Zneužít ji mohou relativně snadno počítačoví piráti. Zástupci společnosti Apple nicméně již vydali opravu.

Foto: archív tvůrců

Operační systém macOS Sierra

Článek

Kritickou trhlinu zabezpečení obsahuje hned několik verzí operačního systému macOS, konkrétně jde o macOS High Sierra, Sierra a El Capitan.

Chyba umožňuje útočníkům přihlásit se do počítače jako uživatel „root“. Root představuje na počítačích superuživatele, který má práva ke čtení a zápisu pro mnoho oblastí systému včetně souborů v jiných uživatelských účtech macOS.

Získá kontrolu nad systémem

Zneužitím zranitelností tedy může útočník získat kontrolu nad systémem: přistupovat k uživatelským datům nebo sledovat aktivitu uživatele na počítači, a to včetně zadávaných hesel.

Společnost Apple již vydala mimořádný bezpečnostní update. Lidé jej mohou stáhnout do svých počítačů prostřednictvím automatických aktualizací systému nebo přímo prostřednictvím webových stránek amerického počítačového gigantu (zde).

S ohledem na možná rizika by uživatelé neměli s instalací aktualizace otálet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám