Hlavní obsah

Nebezpečný spam terorizuje už i uživatele Skypu

Novinky, ort

Škodlivé odkazy na nejrůznější viry a trojské koně jsou dnes již běžně šířeny přes e-maily a sociální sítě. Nově se je počítačoví piráti snaží uživatelům podstrčit také v komunikačním programu Skype. Před novou hrozbou varovala bezpečnostní společnost Malwarebytes Labs.

Foto: archív tvůrců

Komunikační program Skype

Článek

Útok má prakticky vždy stejný scénář. Kyberzločinci se nejprve nabourají do cizího počítače, kde získají přístup ke Skypu. Z něho poté rozesílají prakticky všem možným kontaktům nevyžádané zprávy s odkazem na podvodné stránky. Ten je zpravidla ještě doplněn informací, že se jedná o zábavné fotografie či nějaké pikantní video.

Z řádků výše je patrné, že tyto spamové zprávy mohou přijít od skutečných kontaktů, které lidé znají. Ani v takovém případě by se neměli nechat napálit, na odkaz nesmějí v žádném případě klikat.

Pokud to udělají, budou přesměrováni na podvodný web, kde na ně číhá škodlivý kód. Stačí kliknout na jakoukoliv část internetové stránky a na uživatele prakticky okamžitě vyskočí hláška o nutnosti instalace nějakého programu.

Šířit mohou prakticky jakýkoliv virus

To počítačoví piráti ospravedlňují zpravidla tak, že bez příslušného programu nepůjde video na podvodném webu přehrát. Instalací tohoto programu si samozřejmě uživatelé nevědomky pustí do svého systému nezvaného návštěvníka.

Přes odkazy ve Skypu mohou kyberzločinci šířit prakticky jakékoliv škodlivé kódy. Mohou tak snadno odposlouchávat komunikaci na cizím počítači nebo například vybílit jejich bankovní účet. Hrozbu se tedy rozhodně nevyplatí podceňovat.

Je však nutné zmínit, že podobné praktiky zkoušejí počítačoví piráti hlavně v Indii, Japonsku a na Filipínách. To samozřejmě ale neznamená, že by nevyžádané zprávy na Skypu nemohli v nadcházejících dnech obdržet i tuzemští uživatelé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám