Hlavní obsah

Nebezpečnou chybu odhalil teprve 17letý mladík. Ochránil tak desítky milionů lidí

Novinky, rim

Teprve 17letý mladík Bill Demirkapi odhalil velmi nebezpečnou chybu, kterou by teoreticky mohl zneužít jakýkoliv hacker k napadení cizího počítače. Trhlina ohrožovala desítky milionů lidí, kteří používají notebooky a počítače od společnosti Dell. Aktualizace je naštěstí již k dispozici, jak upozornil server The Hacker News.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Bill Demirkapi je podle vlastních slov etický hacker. Zatímco jeho vrstevníci se zajímají zpravidla jen o počítačové hry, on se snaží hledat chyby v programech. A to jen kvůli tomu, aby na ně mohl upozornit tvůrce daného softwaru, aby mohli zjednat nápravu.

Jednoduše ho těší pocit, že dokázal něco víc než ostatní a že zároveň pomohl k lepšímu zabezpečení počítačových systémů.

Největší úlovek v životě

Přestože ve svém životě odhalil již několik bezpečnostních chyb, v uplynulých dnech se mu podařil pravděpodobně největší úlovek. Nalezl totiž kritickou trhlinu v aplikaci Dell SupportAssist, která je předinstalovaná prakticky ve všech noteboocích a počítačích společnosti Dell.

Teoreticky tak tato chyba ohrožovala podle nejstřízlivějších odhadů desítky milionů lidí z různých koutů světa. Hackeři mohli chybu zneužít k tomu, aby na napadeném stroji spustili klidně i z druhého konce planety libovolný škodlivý kód.

S instalací aktualizace neotálet

17letý mladík, který na internetu svou identitu dobře chrání – dohledat jeho fotografii prakticky není možné, však o zranitelnosti neprodleně informoval společnost Dell. Ta ještě před zveřejněním celého příběhu byla schopna vydat záplatu, která nebezpečnou trhlinu opravuje.

Uživatelé notebooků a počítačů Dell, kteří mají ve svých strojích předinstalovanou aplikaci Dell SupportAssist, by proto bez otálení měli aktualizovat na verzi 3.2.0.90. V opačném případě riskují, že budou jejich stroje napadeny.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám