Hlavní obsah

Cambridge Analytica po skandálu s daty Facebooku končí

• Aktualizováno

Firma Cambridge Analytica, která získala data desítek miliónů uživatelů sociální sítě Facebook a využila je v rámci volebních kampaní v několika zemích, končí. Informoval o tom ve středu americký list The Wall Street Journal (WSJ), podle kterého v souvislosti se skandálem v uplynulých měsících firma ztratila řadu zákazníků a musela také čelit vysokým nákladům v souvislosti s vyšetřováním skandálu.

Foto: Profimedia.cz

Březnová demonstrace v Londýně. Nápis na transparentu požaduje férovou volbu - jde o reakci na kauzu Cambridge Analytica a zprávu, že i při hlasování o brexitu mohli být lidé neférově ovlivňováni.

Článek

Firma Cambridge Analytica v prohlášení uvedla, že požádala o zahájení insolvenčního řízení a „s okamžitou platností ukončila svou činnost“.

O insolvenci požádala také její britská mateřská společnost SCL Group. O ochranu před věřiteli hodlá Cambride Analytica požádat u newyorského soudu. Vinu za současný stav podle ní nesou média a jejich „nespravedlivě negativní zpravodajství“.

Boj o Bílý dům

Cambridge Analytica pomáhala při volební kampani americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Podle britské televize Channel 4 působila například také v Česku, ale i v Nigérii, Keni, Indii či Argentině.

Kvůli skandálu už v březnu společnost zbavila funkce svého tehdejšího generálního ředitele Alexandera Nixe. V dubnu ve funkci skončil i jeho dočasný nástupce Alexander Tayler.

Foto: Dominic Lipinski, ČTK/AP

Exředitel společnosti Cambridge Analytica Alexander Nix

„Během minulých měsíců se Cambridge Analytica stala předmětem řady nepodložených obvinění a navzdory snahám společnosti uvést je na pravou míru byla hanobena za aktivity, které nejenže jsou legální, ale jsou všeobecně přijímány jako integrální součást online reklamy,“ uvedla společnost Cambridge Analytica.

Aféra kolem firmy Cambridge Analytica, která se dostala k datům 87 milionů uživatelů facebooku, citelně zasáhla i firmu Facebook, která stejnojmennou sociální síť provozuje. Ta se už za kauzu omluvila a přislíbila zavést taková opatření, která dalšímu zneužívání dat zabrání.

Zneužití uživatelských dat Facebooku

Facebook je terčem kritiky kvůli ůniku dat zhruba z 87 miliónů uživatelských účtů. Kauza vypukla v polovině března, kdy se ukázalo, že data zneužila britská společnost Cambridge Analytica při vývoji softwarových nástrojů pro podporu kampaně Donalda Trumpa během volby amerického prezidenta.

Cambridge Analytica měla oficiálně vyvíjet program pro předpověď preferencí voličů, ve skutečnosti však bylo snahou firmy ovlivnit jejich rozhodování. Aplikace totiž čerpala privátní data z profilů desítek miliónů uživatelů a celý systém následně utvářel profil voličů, mezi které pak cíleně distribuoval politickou reklamu.

Facebook zároveň oznámil, že údaje prakticky všech uživatelů ze stejnojmenné sociální sítě se mohly relativně snadno dostat do nepovolaných rukou.

Bylo to dáno tím, že Facebook umožňoval prakticky od svého vzniku hledat osoby podle e-mailu či telefonu, což mohli takzvaní sběrači dat zneužít. Tato funkce byla již zablokována. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám