Hlavní obsah

Kabelový internet v březnu zrychlil. Zlepšilo se i připojení přes pevné linky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejrychlejší pevné internetové připojení nabízel v březnu kabelový internet. Ten v průměru zrychlil proti únoru o osm procent na 36,5 Mbit/s. Připojení přes telefonní linky xDSL dosahovalo průměru 11,9 Mbit/s, tedy o jedno procento více než v předchozím měsíci. Vyplývá to z měření serveru DSL.cz.

Foto: Ismo Pekkarinen, ČTK

Internetový router (ilustrační foto)

Článek

Rychlost optických přípojek se na konci prvního čtvrtletí zvýšila rovněž o jedno procento na 26,4 Mbit/s. V některých sítích ale průměr přesahoval 30 Mbit/s. Bezdrátové Wi-Fi zrychlilo o čtyři procenta na 13,2 Mbit/s.

Nejrychlejší mobilní internet LTE měl v březnu opět operátor Vodafone, kterému server naměřil průměrnou rychlost 37,9 Mbit/s, což je o šest procent více než v únoru. Na druhém místě bylo v březnu O2, u kterého však rychlost meziměsíčně poklesla o tři procenta na 34,6 Mbit/s. LTE u T-Mobilu zrychlilo o jedno procento na 30,5 Mbit/s.

LTE internet pokrývá podle aktuálních dat ČTÚ 80 385,6 km². To odpovídá pokrytí 93,4 % tuzemského území. Nepokryté oblasti zpravidla korespondují s neobydlenými oblastmi, i když je samozřejmě možné narazit na výjimky. Na druhou stranu podle ČTÚ je LTE internet dostupný pro 99 % tuzemských uživatelů, tedy drtivou většinu populace.

V poslední době se vylepšení dočkaly i nabídky na datové služby jednotlivých operátorů. Jejich přehled naleznete v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám