Hlavní obsah

Listopadu 1989 předcházely ekologické demonstrace

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S velmi špatným ovzduším došla před 30 lety trpělivost lidem v Teplicích. V husté inverzní mlze překračovaly tehdy škodliviny limity i desetinásobně, na trolejbusech byly nápisy smog, školky nechodily ven a lidem se nedoporučovalo větrat a vůbec vycházet.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Výstava Sametové Teplice v obchodním centru Fontána.

Článek

To vyhnalo lidi do ulic, poprvé se sešli na dnešním Benešově náměstí 11. listopadu. Demonstrace se opakovala ještě dvakrát a přinutila komunistické funkcionáře k dialogu.

Plakáty s výzvou k demonstraci se objevily po Teplicích již 8. listopadu. Vylepit je měl tehdy 16letý učeň Zbyšek Jindra přezdívaný Oněgin. Lidé měli vyjádřit nesouhlas s „nelidským přístupem vůdčích osobností politického aparátu k ochraně životního prostředí a zdraví obyvatelstva“.

SPECIÁL: 17. listopad 39|89 - 80 let od uzavření vysokých škol, 30 let od sametu

Speciály

Plynové masky

V sobotu 11. listopadu přišlo na náměstí zhruba 800 lidí. Část jich měla roušky nebo i plynové masky. Dav na nepovolené demonstraci skandoval hesla o čistém vzduchu. Druhý den se již sešla asi tisícovka lidí, příslušníci tehdejší Veřejné bezpečnosti občas někoho z davu vytáhli a odvezli. Demonstranti sestavili petici, která požadovala uspořádání veřejného shromáždění a řešení znečištěného ovzduší.

Náměstí bylo plné lidí i v pondělí 13. listopadu. Petiční archy byly předány předsedovi městského národního výboru. Policie vytlačila dav z náměstí, ten se přesunul před sídlo okresního vedení KSČ. Tam tajemník Antonín Váňa slíbil veřejnou debatu za týden na zimním stadionu. Jenže to již bylo po zásahu policie na pražské Národní třídě a debata o ovzduší se na plném stadionu přeměnila na debatu politickou.

Teplická radnice přichystala připomenutí událostí z doby před 30 lety pod názvem Sametové Teplice. Připraveny jsou besedy, koncerty, výstavy i divadelní představení. V pondělí začala v obchodním centru Fontána výstava fotografií z demonstrací, dobových transparentů, oblečení i techniky. Večer se pak konalo v Teplicích i vzpomínkové shromáždění k připomenutí listopadových událostí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám