Hlavní obsah

Elektronické podpisy zavádí stále více bank a pojišťoven

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále více finančních ústavů v Česku umožňuje svým klientům podepisovat smlouvy elektronicky. Projekty vlastnoručního digitálního podpisu, tzn. podpisu smlouvy elektronickou tužkou, spustila už řada bank a pojišťoven.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Jedná se o technologii, která umožní uzavřít smlouvu o úvěru nebo pojištění v plně digitální podobě, což zrychluje zpracování smluv a následně i šetří milióny listů papíru, které by jinak musely být vytištěny při podpisu klasické papírové smlouvy.

Například v pojišťovně Kooperativa vlastnoruční digitální podpis smluv již využívá většina obchodních míst. Poradci pojišťovny takto sjednali již 100 tisíc smluv. Nejvíce, přes 34 tisíc smluv, klienti digitálně podepsali v rámci cestovního pojištění, v povinném ručení využili klienti digitální podpis u 30 tisíc smluv.

„Zaznamenali jsme velmi pozitivní ohlasy, jednoduchost podpisu smlouvy pomocí digitálního zařízení oceňují nejen mladší klienti. Vyhovuje jim zejména rychlost i to, že si neodnášejí desítky listů papíru, ale všechny potřebné dokumenty jim přijdou v elektronické podobě pomocí e-mailu,“ zhodnotil zkušenosti s novou technologií vedoucí projektu biometrického podpisu v Kooperativě Jindřich Skrip.

Jak dále uvedl, v rámci interní sítě pojišťovacích poradců Kooperativa registruje 40procentní podíl smluv podepsaných pomocí vlastnoručního digitálního podpisu.

Složitější nápodoba

Kooperativa, stejně jako například Pojišťovna České spořitelny (PČS), využívá řešení Signosoft. Tuto technologii používá v ČR například i telekomunikační operátor O2.

Pro PČS sjednává smlouvy bezpapírově téměř tisícovka poradců, kteří digitálně podepisují už více než 20 procent sjednaných smluv.

„Zájem o podepisování pomocí signpadu (speciální podpisové elektronické podložky) stále roste, do bezpapírového sjednávání životního pojištění se zapojuje stále více poradců, kteří si pochvalují hlavně rychlost a bezpečnost celého procesu,“ sdělila Právu projektová manažerka PČS Karolína Bachová.

Tato technologie umožňuje zachytit vedle obrázku podpisu i jeho dynamické charakteristiky jako tlak, rychlost nebo zrychlení. Takový podpisový vzor je proto obtížnější napodobit.

Rychlejší vyřízení

Elektronické podpisy se postupně zabydlují také v bankách. Například klienti České spořitelny (ČS) již biometricky podepsali přes půl miliónu dokumentů. Pomocí biometrie se mohou podepisovat již v 305 pobočkách ČS, banka to začala umožňovat letos v dubnu. Na podzim se se projekt rozšíří o dalších 200 signpadů.

„Díky biometrickému podepisování se především zjednoduší a urychlí proces vyřízení požadavku klienta. Stejně je tomu tak i na straně banky. Kroky, které musí nastat poté, co se doklad podepíše, tedy podepisování a orazítkování bankou, oštítkování, registrace, založení, odeslání, archivace a skartace, prostě odpadají,“ uvedl projektový manažer ČS Konstantin Jech, který je za tento projekt odpovědný.

Většinu bankovních dokumentů mohou prostřednictvím biometrického podpisu podepisovat na všech pobočkách a finančních centrech už i klienti ČSOB, Ery a Poštovní spořitelny. Skupina ČSOB tento týden oznámila, že pobočky přecházejí na bezpapírovou obsluhu a mj. tak nebude nutné tisknout několik miliónů papírů za rok.

Na každé pobočce jsou k dispozici tablety na biometrické podpisy.

„Podle našich průzkumů bylo s tzv. paperless řešením od začátku jeho využívání spokojeno 93 procent našich klientů a tento způsob podpisu smlouvy volí stále více z nich,“ informoval Právo Martin Vašek z ČSOB.

Jak doplnil, pracovník připraví potřebné dokumenty u sebe na počítači a klient si je v klidu přečte na tabletu, kde pak smlouvu rovnou podepíše speciální tužkou. Biometrický podpis je zašifrován a automaticky se stává nedílnou součástí dokumentu. Všechny dokumenty podepsané biometricky má poté klient přístupné přes elektronické bankovnictví.

Biometrické podpisy od ledna zavedla také stavební spořitelna Modrá pyramida, již delší dobu je využívají například Moneta Money Bank (dříve GE), Air Bank či Raiffeisen stavební spořitelna. Podle softwarových odborníků se masivní nástup používání technologie biometrických podpisů dá v nadcházejících letech očekávat nejen v komerčním sektoru, ale i ve státní správě a samosprávě.

Anketa

Využíváte elektronické podpisy?
Ano
28,1 %
Ne
71,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 128 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám