Hlavní obsah

Češi jsou se svým stávajícím bydlením spokojeni, s chutí si ho vylepšují

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drtivá většina Čechů je spokojena se svým stávajícím bydlením. Není divu, snaží se ho totiž neustále vylepšovat. V posledních třech letech dvě třetiny lidí investovaly do nového vybavení své domácnosti v průměru téměř 50 tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Osm z deseti Čechů oslovených v průzkumu agentury Nielsen Admosphere pro společnost Profi Credit se svěřilo, že je se svým současným bydlením spokojeno. Pouze u osmi ze sta vyvolává úroveň jejich bydlení negativní pocity.

„Od vysoké spokojenosti Čechů se svým bydlením se odvíjí jejich momentální úvahy o stěhování do nového. Uvažuje o něm pouze výrazná menšina“, uvedl Pavel Klema ze společnosti Profi Credit.

Z průzkumu vyplynulo, že změnit své bydlení je pevně rozhodnuta desetina Čechů, každý osmý stěhování zvažuje.

Každý druhý Čech je ochotný se kvůli práci přestěhovat

Finance

Naprostá většina lidí (devět z deseti oslovených) už zkušenost se stěhováním má. Třetina se dokonce ve svém životě stěhovala třikrát a více. O stěhování častěji uvažují lidé žijící v bytech (29 procent) oproti obyvatelům rodinných domů (12 procent) a výrazně častěji lidé žijící v nájmu (42 procent).

Na spokojenost má vliv i nové vybavení

Na to, jak dobře se lidem bydlí i jak se doma cítí, má pochopitelně vliv i vybavení domácnosti. Například nový nábytek, pračku nebo televizi si v posledních letech pořídila většina z nich.

Největší podíl respondentů (36 procent) své bydlení nákupem nových věcí vylepšil v uplynulých 12 měsících. Více než čtvrtina (27 procent) do nového vybavení investovala před více než rokem, ale méně něž před třemi lety. Necelá čtvrtina (24 procent) pak dříve než před třemi lety. Pouze každý osmý oslovený si nové vybavení do domácnosti nepořizoval vůbec.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Kolik Češi za poslední 3 roky investovali do nového vybavení

Češi do nového vybavení v posledních třech letech investovali i nemalé částky. V průměru se jedná o téměř 50 tisíc korun.

Představy mladých o vybavení prvního bydlení? O televizi ani kuchyňského robota nestojí

Finance

Anketa

Kolik utrácíte za vylepšení svého bydlení ročně?
Méně než 10 000 Kč.
12,9 %
10 000 až 20 000 Kč.
8 %
Více než 20 000 Kč.
23,9 %
Bydlení vylepšuji jen nárazově.
55,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1721 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Na hypotéku nedosáhne stále víc lidí

Dostupnost bydlení v Česku se nadále zhoršuje. Ceny bytů za poslední rok vzrostly v průměru o 10 procent, prudce nahoru jdou i nájmy a současně se výrazně...

Výběr článků

Načítám