Hlavní obsah

Peníze jsou v bezpečí, ujišťuje klienty realitka

Právo, Jindřich Ginter

Realitní kancelář STING ujišťuje své klienty, že jejich peníze jsou v bezpečí. Reagovala tak na článek Práva o tom, že realitky připravily už tisíce lidí o milióny korun tak, že finance od kupujících byly prodávajícím z úschov zpronevěřeny.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

V článku, jenž vyšel 13. září, jsme připomněli i soudně již uzavřený případ bývalé asistentky jedné z poboček RK STING, která z ní rok vysávala peníze.

„Manipulace s hotovostí je u RK STING v ochranném režimu. Naše bezpečnostní opatření dostála během pěti let významných změn. Patří mezi ně například ověřování podpisů při výplatě hotovosti,“ napsal Právu ekonomický ředitel RK STING Jaroslav Stošek. Pohyby na účtech a v pokladnách jsou podle něj v on-line režimu pod kontrolou centrály.

Po kritických článcích Práva, mimo jiné na adresu České advokátní komory (ČAK), týkajících se bývalého advokáta Miloše Vlasáka, který klienty pražské realitky Reality 21 obral o 70 miliónů korun, to zprvu vypadalo, že začala ČAK s poškozenými jednat o tom, jak by jim bylo možné alespoň nějak pomoci, ale nakonec i z toho sešlo.

Vlasáka pustili z vazby, k insolvenčnímu soudu se neobtěžuje, realitní makléři, kteří transakce, z nichž se peníze vypařily, z dané realitky většinou odešli a podnikají. Respektive působí v jiných dál, jako by se nic nestalo.

A co se týče dvaceti miliónů ukradených plzeňskou realitkou Styl, tak její jednatelky stále nejsou policií ani obviněny, byť už je to tři čtvrtě roku. Podle krajského státního zástupce v Plzni Václava Průchy je to ale tak v pořádku.

Advokátovi poškozených Františkovi Korandovi napsal, že postup policie přezkoumal, ale žádnou nečinnost neobjevil.

Nejbezpečnější jsou notář a banka

Případy mnohamiliónových zpronevěr v realitkách ovšem řadu lidí značně zneklidňují. Především s ohledem na fakt, že viníci si klidně běhají po svobodě.

Podle mnohých právníků je každopádně nejbezpečnější prodej nemovitosti ve vlastní režii s pečlivě vybraným právníkem a s úschovou peněz v bance či přes notáře. Tedy zcela bez realitní kanceláře. Sebelepší interní opatření zpronevěře v realitní kanceláři nebo u jí nabízeného advokáta nezabrání.

Úroveň smluv v mnohých realitních kancelářích je prachbídná a do skutečného klientského servisu má daleko.

Tyto realitky totiž slepují smlouvy doslova na koleně, s použitím obecných vzorů smluv dostupných na internetu. K takové úrovni servisu ale klient vlastně ani realitku nepotřebuje.

Navíc je jen ještě mnohdy tlačen do exklusivity pro něho nevýhodné, kdy prodej musí jít výhradně přes RK. A peníze v úschově u ní stejně nejsou ničím jištěny, realitky ani advokáti netvoří žádné garanční fondy.

Jenže hledat kupujícího pro nemovitost sám, bez zprostředkovatele, obvykle trvá déle a úschovy v bance jsou mnohem dražší. Řada majitelů nemovitostí se tak při prodeji spoléhá na realitky všeho druhu. Rozhodující pro výběr RK by každopádně měly být reference, a to jak z internetu, tak hlavně od známých.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám