Hlavní obsah

Výrobci sektů se přou o název Bohemka

Právo, Václav Kozák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Spor o nejznámější značku domácího sektu provází vrchol letošní sezóny prodeje šumivých vín. Největší český producent vína, společnost Bohemia Sekt ze Starého Plzence, napadla výrobce laciného vína, které má na etiketě název "Bohemka". Soud výrobu a distribuci levného sektu zastavil.

Foto: Profimedia.cz

Krajský soud v Ústí nad Labem předběžně rozhodl, že výroba a distribuce Bohemky musí být zastavena.

Článek

Spor je o podobnost "Bohemky" s nejprodávanějším sektem ze Starého Plzence Bohemia Demi Sec. "Spotřebitel si může myslet, že "Bohemka" je výrobek ze Starého Plzence, ale to není pravda a poškozuje to naši značku," říká marketingový manažer Bohemia Sektu Martin Fousek. Zatímco cena originální lahve šumivého vína Bohemia Sektu přesahuje 100 korun, "Bohemka" je na prodej za necelých 70 korun.

Bohemia Sekt se zneužití jména brání u soudu. Krajský soud v Ústí nad Labem už vydal předběžné opatření, kterým výrobu a distribuci "Bohemky" zastavil. "Označení Bohemka patří mezi naše ochranné známky. Přístup soudu byl rychlý, uznal, že došlo k porušení etiky hospodářské soutěže. Pokud by vždy soudy postupovaly takto, přispělo by to ke kultivaci podnikatelského prostředí," řekl obchodní ředitel Bohemia Sektu Dalibor Šebela.

Výrobce se chce bránit

Lacinější a podle odborníků méně kvalitní podoba sektu už zmizela z regálů větších obchodních řetězců, na některých prodejnách je ale stále na pultech. Výrobcem je firma Bohemka, s. r. o. z Jablonce nad Nisou.

"Předběžné rozhodnutí soudu respektujeme. Už jsme zastavili výrobu i distribuci. Pokud ale naši zákazníci doprodávají zboží, které od nás odebrali už v minulosti, mají na to právo," dodal jednatel jablonecké společnosti Bohemka Jan Bernard. Věří, že zákaz výroby ještě zvrátí.

"Vše bude mít dozvuky. Důležité bude konečné rozhodnutí soudu. S předběžným opatřením nesouhlasíme. Už jsme podali odvolání," upřesnil Bernard.

Distributor ale dál výrobek nabízí

Distribuci "Bohemky" zajišťuje jiná jablonecká vinařská společnost Soare Sekt, které soud už také prodej zakázal, vedení ale o existujícím předběžném opatření údajně neví. "Nejsme výrobcem "Bohemky" a se společností Bohemka nemáme nic společného. Výrobek pouze distribuujeme. Žádné předběžné rozhodnutí soudu jsme zatím neobdrželi," uvedla k problému mluvčí Soare Sektu Hana Verlová. Soare Sekt tak dál "Bohemku" nabízí. 

"V případě, že soudní nařízení existuje, naše společnost ho bude dodržovat, i když jsme přesvědčeni, že po odvolání proti tomuto usnesení a podání dostatečných důkazů bude zrušeno a spor nakonec vyzní v náš prospěch," doplnila Verlová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám