Hlavní obsah

Volvo postaví na Slovensku závod na elektromobily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Společnost Volvo Cars postaví u Košic automobilový závod na elektromobily. V pátek to oznámila slovenská vláda.

Foto: Volvo

Volvo C40 Recharge po faceliftu

Článek

Výstavba závodu by měla začít v příštím roce a sériová výroba odstartuje v roce 2026. Závod by měl vyrábět 250tisíc elektromobilů ročně a v regionu vytvoří několik tisíc pracovních míst.

Jedná se o investici ve výši 1,2 miliardy eur (přes 29 miliard korun). „Plně se soustředíme na dosažení cíle být čistě elektrickou značkou v oblasti mobility do roku 2030,“ uvedl generální ředitel a prezident Volvo Cars Jim Rowan. „Expanze v Evropě je klíčová pro náš přechod k elektrifikaci a pokračující růst,“ dodal. Dvacet procent investice bude podpora státu.

Volvo postaví svůj závod v průmyslovém parku u obce Valaliky, upřesnil to ministr hospodářství Richard Sulík (Svoboda a Solidarita).

Nové Volvo XC60 má být delší i elektrické

AutoMoto

„Vážím si, že společnost Volvo Cars se rozhodla postavit svůj nový závod právě na Slovensku. Svědčí to o jejich důvěře k nám,“ reagoval slovenský premiér Eduard Heger (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO).

Továrna na východním Slovensku

Předseda vlády zdůraznil, že je velmi důležité, že závod vznikne na východním Slovensku, čímž zlepší sociální a ekonomickou situaci v regionu. „V závodě se budou vyrábět jen elektromobily, což představuje pro slovenský automobilový průmysl perspektivu konkurenceschopnosti v nové ekologické éře,“ dodal Heger.

Na Slovensku už působí automobilky Volkswagen v Bratislavě, v Trnavě se vyrábí vozy Citroën a Peugeot, u Žiliny má závod jihokorejská automobilka KIA a u Nitry má závod společnost Jaguar Land Rover.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám