Hlavní obsah

Vlastník nájemních bytů Residomo chce od Arcy miliónové odškodné, Krúpa to odmítá

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milión korun požaduje od společnosti Arca Services firma Residomo (dříve RPG Byty), největší vlastník nájemního bydlení v České republice. Částka má být odškodným za nedávné podání návrhu na insolvenci.

Foto: RPG

Byty RPG v Ostravě (archivní foto)

Článek

Residomo, které vlastní 44 tisíc bytů v Moravskoslezském kraji, přičemž většina z nich patřila kdysi těžební firmě OKD, považuje návrh Arcy za šikanózní.

„Byl založen na údajných pohledávkách nájemníků těchto bytů vzniklých podle navrhovatele tím, že jim je někdejší majitelé firmy v čele se Zdeňkem Bakalou neodprodali,“ uvedla mluvčí Residoma Kateřina Piechowicz.

Ostravský soud však návrh na insolvenci označil za bezdůvodný, odmítl ho a Arce Services nařídil zaplatit pořádkovou pokutu. Residomo nyní chce, aby kromě soudní pokuty zaplatila společnost také odškodné, a to jako náhradu újmy způsobené bezdůvodným insolvenčním návrhem.

„Takto vyčíslujeme újmu, která vznikla podáním šikanózního návrhu,“ objasnila Piechowicz. Dodala, že firma si peníze nenechá, ale dá je Nadačnímu fondu Residomo, který je rozdělí mezi projekty občanů v Moravskoslezském kraji.

„V žádném případě nám nejde o peníze, ale žijeme a podnikáme v právním státě a nepřipustíme, aby kdokoliv zneužíval právo ve svůj vlastní prospěch,“ uvedla.

Upozornila, že Residomo také zvažuje postup vůči všem osobám, které podstoupili údajnou pohledávku Arce Services nebo se k insolvenčnímu návrhu sami připojili.

Arca chystá odvolání

Arca Services už ve čtvrtek ústy své mluvčí Barbory Hanákové uvedla, že s rozhodnutím soudu o zamítnutí insolvenčního návrhu nesouhlasí. Současně považuje za nerelevantní, že ho soud vyhodnotil vzhledem k jeho složitosti a rozsahu několika set stránkových příloh během pár hodin. Připravuje proto odvolání k Vrchnímu soudu v Olomouci.

„Insolvenční řízení vůči společnosti Residomo je nástrojem, jak zamezit vyvedení financí mimo společnost a zabránit tak poškození jejích věřitelů, nájemníků bývalých bytů OKD,“ dodala Hanáková.

Arca zároveň odmítá platit Residomu jakoukoliv pokutu. „Tento postup považujeme za účelové zastrašování se znaky trestněprávního jednání. Nájemníci mají právo podle insolvenčního zákona svoji pohledávku přihlásit,“ upozornila mluvčí Arcy s tím, že postup Residoma je motivací k tomu, aby bojovali za práva nájemníků a pomohli jim vymoci jejich nároky.

„Neexistuje žádná výše pokuty ani žádná forma zastrašování, která by mě zastavila v boji za práva nájemníků bytů OKD,“ zareagoval na požadavek o odškodnění Pavol Krúpa, do jehož investiční skupiny Arca Services patří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám