Hlavní obsah

Vítkovice čelí návrhu na insolvenci kvůli šestimiliónové pohledávce

• Aktualizováno

Ostravský krajský soud v pátek zahájil insolvenční řízení s firmou Vítkovice Power Engineering ze strojírenské skupiny Vítkovice Holding podnikatele Jana Světlíka. Návrh podala brněnská společnost Wetag Invest. Vyplývá to z údajů v insolvenčním rejstříku.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jan Světlík starší ve Vítkovicích

Článek

Wetag sdělila, že podala insolvenční návrh také na firmu Vítkovice Mechanika. Uvedla, že jako obchodní příležitost skoupila pohledávky za oběma firmami.

Podle mediální zástupkyně firmy Wetag Radky Háčkové byly v insolvenčním řízení přihlášeny pohledávky téměř za šest miliónů korun vůči společnosti Vítkovice Power Engineering a pohledávky 475 000 Kč za společností Vítkovice Mechanika.

Je to reklamní tah, tvrdí Vítkovice

„Domníváme se, že postup Wetag je nestandardní. Dávat insolvenční návrh na šest miliónů korun proti firmě s obratem 14 miliard korun... Nebála bych se to nazvat reklamním tahem,“ řekla Novinkám mluvčí Vítkovic Eva Kijonková.

„Wetag s námi o svých údajných pohledávkách nejednala. Ty pohledávky mohou být velmi pochybné, většina našich dodavatelů má ve smlouvách zakotveno, že postoupení, tedy přeprodej pohledávek, není možné. Takže ten právní akt může být od samého počátku neplatný,“ dodala.

"Skupina Wetag odmítá bagatelizaci insolvečních návrhů společností Vítkovice Machinery Group. Nejedná se o pouhý reklamní trik. Reagujeme na neudržitelnou situaci, kdy obě firmy ze skupiny Vítkovice dlouhodobě neplní své finanční závazky,“ reagovala Háčková. Argumentovat v této souvislosti čtrnáctimiliardovým obratem je zcela zavádějící, protože to nic nevypovídá o reálné kondici společnosti," tvrdí.

Kijonková upozornila, že firma inzeruje na billboardech, kde hledá věřitele Vítkovic.

Foto: Vítkovice Machinery Group

Reklamní poutač firmy Wetag v Ostravě

Wetag také uvedl, že v současnosti uzavírá dohody s dalšími dodavateli, jejichž pohledávky v řádech desítek miliónů korun plánuje připojit do podaných insolvenčních návrhů.

Háčková se ohradila i proti spekulacím, že by za insolvenčními návrhy mohl být podnikatel David Beran nebo skupina KKCG Karla Komárka. Beran vede se Světlíkem spor o akcie Vítkovice Holding, KKCG je menšinovým podílníkem Světlíkovy strojírenské skupiny. „Naše obchodní aktivity jsou striktně a pouze našimi obchodními aktivitami. S panem Beranem nebo skupinou KKCG nemají nic společného,“ uvedla.

Vítkovice Power Engineering patří k hlavním součástem skupiny Vítkovice Holding. Skupina loni měla obrat zhruba 14 miliard korun a konsolidovaný zisk 479 miliónů korun. Hlavním vlastníkem skupiny je Jan Světlík. Podniky ze skupiny zaměstnávají 8000 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám