Hlavní obsah

Velká změna v obchodech: Pečivo z mrazáku musí být označené

• Aktualizováno
Novinky, pit

Od středy budou mít obchodníci s definitivní platností za povinnost označovat rozpékané pečivo ze zmražených polotovarů, aby měl zákazník možnost orientovat se mezi tímto dopékaným a klasickým čerstvým. Vyhláška, se kterou přišlo ministerstvo zemědělství, se však prodejcům příliš nezamlouvá.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle statistik přibližně každý pátý pekařský výrobek v tuzemských prodejnách pochází ze zmrazeného polotovaru. Zatímco zákazníci tuto novinku ze strany ministerstva obecně kvitují, obchodníci argumentují právě zhoršenou orientací kupujících.

Prodejci nebudou moci nově používat slova čerstvý pro pekařské výrobky, které prošly zmrazením. Týká se to nebaleného chleba, pečiva i zákusků a dortů. Naopak o pobytu v mrazicím boxu musí prodejci spotřebitele povinně informovat označením „rozmrazeno“ nebo „ze zmrazeného polotovaru“.

Jako argument pro vyhlášku má být fakt, že do Česka stále více proudí pečivo k rozpékání ze zahraničí, především z Polska a Francie. Obchodníci však kontrují, že tento stav v posledních letech doznal změny a až 75 procent polotovarů dodávají domácí výrobci, například firmy ProFrost, Nowaco, Vamix či United Bakeries.

„Společnost Ahold provozující síť prodejen Albert již několik let dopékané pečivo označuje jako ,čerstvě dopečené‘,“ uvedla pro Novinky mluvčí Aholdu Judita Urbánková s tím, že naplnění legislativních požadavků na značení dopékaného pečiva nepředstavuje problém. „Novým značením na téměř 300 prodejnách Albert sice vznikají další náklady, ale v ceně dopékaného pečiva se neprojeví,“ doplnila Urbánková.

„Označením výrobků dle nové vyhlášky ještě před jejím začátkem platnosti vycházíme vstříc těm zákazníkům, kteří tyto informace vítají,“ uvedl pro Novinky mluvčí společnosti Kaufland Michael Šperl s tím, že vyhláška by se neměla odrazit v ceně pečiva. „Již nyní hojně využíváme služeb místních pekáren jako dodavatelů a pečivo zavážíme třikrát denně,“ doplnil Šperl.

Rozdíl ve vlastnostech i složení

Podle vedoucího právní poradny časopisu dTest Lukáše Zeleného nelze zákaz používání slova čerstvý pro rozmrazené pečivo považovat za samoúčelný. Rozdílně připravované typy výrobků se totiž liší jak svými vlastnostmi, tak také svým složením.

„Proto, aby mohlo být pečivo zmrazeno a opět tepelně regenerováno, musí těsto obsahovat řadu pomocných látek, jako jsou enzymy, emulgátory, stabilizátory a kypřidla,“ vysvětlil Zelený. Jednou z nich je například E466 neboli karboxymethylcelulóza, jejímž základem je celulóza získaná chemickou cestou z dříví. Ta se přidává též do projímadel, nebo jako složka vrtných kapalin při těžbě ropy.

Podle obchodníků poskytuje dopékání pečiva zákazníkům to nejčerstvější pečivo přímo z pece a prodejci díky tomu mohou rozšířit nabídku pečiva bez obav z přebytků a finančních ztrát. „Jedná se jen o část pravdy. Obchodníci ale zamlčují, že energie na mrazení jsou náklady navíc. Ten, kdo je zaplatí, je vždy spotřebitel,“ připomněl Zelený.

Reklama

Výběr článků

Načítám