Hlavní obsah

Úspěch Alibaby. Akcie po debutu v Hongkongu posílily o sedm procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akcie čínského internetového prodejce Alibaba při debutu na burze v Hongkongu posílily o 6,6 procenta. Firma nabídla 500 milionů nových akcií a zatím získala z prodeje 11,3 miliardy USD (261,6 miliardy Kč), což z nabídky dělá největší vstup na místní burzu od roku 2010 a letos největší prodej akcií na světě, napsaly agentury AP a Reuters.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Zakladatel Alibaby Jack Ma při nahraném projevu během debutu firmy na burze v Hongkongu.

Článek

Cena za akcii byla stanovena na 176 hongkongských dolarů (521 Kč). Během dne akcie stouply až na 189,5 HKD, nakonec uzavřely na ceně 187,6 HKD. Firma má na burze kód 9988, což po vyslovení v čínštině zní podobně jako "věčný blahobyt".

Peníze získané z nabídky akcií chce firma, která je podle tržní kapitalizace největší v Asii a sedmou největší na světě, investovat do rozšíření internetových služeb.

Nabídka Alibaby je vnímaná jako vyjádření důvěry v budoucnost finančnictví v Hongkongu, kterým šest měsíců otřásají protivládní protesty. V neděli se konaly ve městě místní volby, ve kterých jasně zvítězili prodemokratičtí kandidáti.

Kellnerův Home Credit už nechce na hongkongskou burzu

Ekonomika

S akciemi Alibaby se už od roku 2014 obchoduje v New Yorku. Firma od té doby drží titul největší primární veřejné nabídky (IPO) akcií na světě v hodnotě 25 miliard USD. Od vstupu na burzu v New Yorku se cena akcií firmy více než zdvojnásobila a od začátku letošního roku vzrostla zhruba o 39 procent.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Zástupci Alibaby gongem slavnostně zahajují obchodování s akciemi firmy na burze v Hongkongu.

Díky rozmachu e-shopu se stal jeho zakladatel Jack Ma nějaký čas nejbohatším mužem v Číně, momentálně je druhý nejbohatší. Letos spolu s oslavou svých 55. narozenin odešel z vedení firmy.

Multimiliardář Jack Ma v 55 letech skončil v čele Alibaby

Ekonomika

Na burzu v Hongkongu se chystala vstoupit také společnost Home Credit ze skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, minulý týden ale oznámila, že vzhledem k podmínkám na trhu přípravy ukončila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám