Hlavní obsah

ÚOHS podnikne šetření v oblasti energetiky, chce jí lépe porozumět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) provede rozsáhlé sektorové šetření v oblasti energetiky. Uvedl to místopředseda ÚOHS Michal Petr. Podle hlavního ekonoma ÚOHS Milana Broučka chce antimonopolní úřad lépe porozumět tomuto trhu, se kterým se neustále ve svých řízeních potýká.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Sektorové šetření bude mít širší záběr než šetření, které v této oblasti momentálně realizuje Evropská komise," uvedl bez bližších podrobností Brouček.

Podle dostupných informací EK v rámci zkoumání poměrů na českém energetickém trhu vyšetřuje tajnou dohodu o rozdělení tohoto trhu. Komise loni v listopadu podnikla razie v kancelářích ČEZ a Energetického a průmyslového holdingu (EPH), což je společný podnik J, finanční skupiny PPF a společníka J Daniela Křetínského. Nyní EK vyšetřuje stav hospodářské soutěže na českém energetickém trhu.

Oblastí energetiky se ÚOHS průběžně zabývá. V poslední době prošetřoval například ceny elektřiny nebo údajné netransparentní obchodování s elektřinou na Pražské energetické burze. Úřad řešil také otázku připojování nových fotovoltaických elektráren. Ani v tomto případě pochybení nenašel. Naopak v minulosti pokutoval například společnost ČEZ za zákazy zpětného dovozu elektrické energie a také společnost RWE.

Reklama

Výběr článků

Načítám