Hlavní obsah

Temelín ruší odstávku druhého bloku

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaderná elektrárna Temelín (JETE) ruší plánovanou odstávku druhého bloku, která měla začít těsně před Vánocemi. ČEZ tak vykompenzuje delší odstavení temelínské jedničky. Tu hodlají energetici znovu spustit v polovině prosince. Právo o tom informoval ve středu ráno mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Foto: Marek Sviták/JETE

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

Původně měla aktuálně probíhající odstávka prvního bloku končit první prosincový týden. Nově ČEZ posunul odstávku prvního bloku až do poloviny prosince.

„Na délku odstávek má vliv množství a výsledky prováděných kontrol. Jejich průběh a případné opravy komplikuje především omezená přístupnost technologie. Navíc jsme dodatečně zahrnuli i kontroly systému drenáže a odluhů nejaderné části parogenerátorů,“ poznamenal Sviták.

Změna nebude mít vliv na dodávky elektřiny, neboť včasné oznámení umožňuje energetikům zajistit vhodnou náhradu.

Pro odstávku není důvod

Do provozních výsledků elektrárny se pozitivně promítne zrušení dvoutýdenní odstávky druhého bloku. Ta byla plánována na přelom roku z důvodu úprav na turbíně.

„Aktuálně pracuje druhý blok na plném výkonu. Všechny provozní parametry turbíny jsou stabilní. Pro odstavení bloku aktuálně nevidíme důvod. Analýzy příčin nárůstu chvění turbíny, ke kterému opakovaně v minulých týdnech docházelo, i způsob konečného řešení ale od výrobce očekáváme,“ zdůraznil mluvčí.

Připomněl, že temelínská elektrárna od začátku roku elektrárna vyrobila 10,8 miliardy kilowatthodin elektřiny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám