Hlavní obsah

Stávka letušek a stevardů ČSA je nezákonná, rozhodl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Třídenní stávka letušek a stevardů Českých aerolinií je nezákonná, zdůvodnil pražský městský soud předběžné opatření, které odborářům zabránilo v uskutečnění protestu. Předsedkyně Odborové organizace posádek letadel (OOPL) Petra Posová Novinkám řekla, že stávka se bude zřejmě konat později než v oznámeném termínu od středy 26. srpna do pátku.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Letuška ČSA na ilustračním snímku

Článek

Podle soudu OOPL pochybila, když zaměstnavateli předala oznámení o stávce, které neobsahovalo všechny náležité údaje včetně seznamu zaměstnanců ochotných stávkovat. Dále se podle soudu hlasování o stávce nezúčastnila potřebná většina všech zaměstnanců ČSA. České aerolinie nyní mají třicetidenní lhůtu, aby podaly žalobu na určení nezákonnosti stávky.

Důvodem protestů je snižování platů, které vedení ČSA prosadilo letos v únoru. ČSA uvedly, že v případě stávky přijmou opatření, která minimalizují dopady protestu, a zajistí provoz všech linek.

„V pondělí odpoledne jsme obdrželi usnesení o předběžném opatření, které nám oznamuje, že musíme přehodnotit konání stávky. Stávka se tedy pravděpodobně bude odsouvat, protože máme nařízeno, že nesmíme vykonat stávku v plánovaném termínu 26. až 28. srpna,“ řekla večer České televizi Tereza Löffelmanová z OOPL. Definitivní rozhodnutí ve věci konání stávky ale podle ní teprve padne.

Sporné důvody

„Zatím stále platí, co zaznělo v pondělí, tedy že se stávka pravděpodobně posune. Naši právníci teď potřebují prostudovat ten spis,“ řekla Novinkám předsedkyně OOPL Petra Posová. Odbory mají ze zákona povinnost oznámit stávku tři pracovní dny před jejím konáním. Podle Posové se tak stalo, předběžné opatření to ale rozporuje. Za sporné označila i další uváděné důvody opatření.

Stávka měla začít ve středu v 00:01 a skončit v pátek minutu před půlnocí. Po dobu protestu neměli být stávkující na palubě letadel. „Vzhledem k tomu, že vyjednáváme od října (2014) a bude září, tak nemáme zřejmě naději, abychom se dohodli u stolu. Proto jsme vyhlásili stávku,“ uvedla Posová. Účast na stávce nedokázala odhadnout.

Aktivních letušek a stevardů je v ČSA zhruba 250, včetně matek na mateřské přes 400.

„Do stávky žene letušky a stevardy výbor jejich odborové organizace. Většina letušek a stevardů si stávku nepřeje,“ uvedly ČSA v tiskovém prohlášení.

OOPL se podle vedení společnosti nechce podílet na úsporných opatřeních, která dopravci v letošním pololetí po mnoha letech provozních ztrát pomohla k zisku 13 miliónů korun. „ČSA přijmou taková opatření, která dopady stávky minimalizují, a zajistí standardní provoz všech linek,“ oznámil mluvčí ČSA Daniel Šabík.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám