Hlavní obsah

Španělský dopravce Renfe definitivně získal polovinu Leo Expressu

Soukromý železniční dopravce Leo Express dokončil vstup nových partnerů do firmy. Jak už bylo dříve oznámeno, poloviční podíl ve firmě získaly španělské dráhy Renfe. Nově se přidal ještě jeden investor. Pět procent akcií totiž získal také švédský EuroMaint. Díky těmto transakcím přiteklo do Leo Expressu téměř 200 milionů korun, informovala společnost v tiskové zprávě.

Foto: Leo Express

Vlak Leo Express.

Článek

O vstupu Renfe do Leo Expressu informoval český dopravce už v srpnu. Nyní byla celá transakce definitivně potvrzena. Španělská společnost drží v Leo Expressu poloviční podíl, který reprezentuje přes 13,5 milionu akcií.

Renfe jsou státní železniční dráhy, jež provozují síť vysokorychlostních vlaků napříč celým Španělskem.

Obsluhují tak největší vysokorychlostní síť v Evropě a druhou největší na světě po Číně. „Ve spolupráci s Leo Expressem chce proniknout na nové evropské trhy,“ uvedl český dopravce.

Španělé koupili polovinu Leo Expressu

Ekonomika

Vedle Renfe vstoupila do Leo Expressu také švédská firma EuroMaint, která poskytuje železničním dopravcům inženýrské a servisní služby. EuroMaint získal pětiprocentní podíl v podobě zhruba 1,3 milionu akcií.

„Akcie byly upsány s emisním kurzem 13,35 koruny za jeden kus. Do společnosti tak partneři přinesli téměř 200 milionů korun,“ informoval Leo Express.

Podíl dosavadního vlastníka Leo Expressu Leoše Novotného mladšího se těmito obchody snížil na 44,3 procenta.

Dopravce chce nyní po vstupu nových partnerů do firmy rozšířit svůj provoz na další tratě v Česku i v zahraničí. „Zároveň zachovává svůj komerční provoz na stávajících tratích a také v závazku veřejné služby na Orlicku,“ dodala společnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám