Hlavní obsah

Slovensko zaplatí ČSOB téměř 25 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenská vláda ve středu rozhodla, že se neodvolá proti rozsudku washingtonské arbitráže a zaplatí Československé obchodní bance (ČSOB) 24,8 miliardy slovenských korun (asi 19,5 miliardy Kč). Po jednání kabinetu to oznámil ministr financí Ivan Mikloš.

Foto: Miroslav Bobek, zoo Praha

junioři si užívají koupel

Článek

Právní poradci ministerstvu navrhovali, aby do pátku využilo možnost technického odvolání. Mikloš ale usoudil, že šance na úspěch s odvoláním by byly příliš nízké.

"Tento závazek byl opakovaně potvrzený, proto bylo nepravděpodobné, abychom ho dokázali zpochybnit. V případě odvolání by navíc nabíhaly úroky a zvýšily by se náklady na právníky," uvedl Mikloš. Vláda následně jednomyslně rozhodla o zaplacení dluhu.

Banka ve sporu vymáhala nesplacenou pohledávku od tzv. inkasní jednotky, která spravovala špatné úvěry vyvedené z ČSOB před její privatizací. Slovenské ministerstvo financí se s ČSOB dohodlo, že do pátku 11. února bance zaplatí 16 miliard korun ze státních finančních aktiv.

"Většina z této částky pochází z privatizace ČSOB. Jedná se o 12 miliard korun," dodal Mikloš. Dalších 8,79 miliardy korun Slovensko zaplatí do začátku roku 2006 s navýšením o jednoprocentní úrok. "Vláda získá druhou část sumy z privatizace nebo půjček na finančním trhu," uvedl Mikloš.

Slovensko podle ministra nemusí platit žádné úroky za období od 29. ledna, dokdy měla být celá suma zaplacená podle arbitráže. Podle rozsudku se přitom suma měla navýšit o úrok ve výši pět procent za rok.

Ministr viní své předchůdce

Mikloš opakovaně obvinil vlády z období let 1993 až 1997, že neplnily závazky a učinily několik chybných rozhodnutí. ČSOB požadovala po ministerstvu financí peníze za dluhy státní společnosti Slovenská inkasní. Banka této firmě v roce 1993 poskytla půjčku na odkup špatných úvěrů z let socialismu. Společnost zaplatila 1,5 miliardy korun a v roce 1996 splácet přestala.

Následující rok se ČSOB obrátila na Mezinárodní středisko pro řešení investičních sporů ve Washingtonu, které vyneslo rozsudek až na konci loňského roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám