Hlavní obsah

Slovensko poprvé v historii prodalo dluhopisy se splatností 50 let

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Poprvé v historii se podařilo Slovensku umístit na finančních trzích státní dluhopisy se splatností 50 let v objemu 500 miliónů eur (12,8 miliardy korun). „Dluhopisy s podobnou splatností má jen pět evropských zemí,“ řekl slovenský ministr financí Peter Kažimír.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Slovenský ministr financí Peter Kažímír

Článek

„Podmínky byly velmi atraktivní. Zabezpečili jsme si financování v objemu půl miliardy na 50 let za velmi stabilních podmínek. To znamená, že podmínky financování jsou pevné na 50 let a úrok je 2,25 procenta ročně,“ konstatoval ve středu Kažimír. „Splatnost dluhopisů je 12. června 2068,“ dodal ministr.

Ředitel agentury pro řízení dluhu a likvidity Daniel Bytčánek potvrdil, že Slovensko využilo příznivou situaci na finančních trzích. „Emise se prodala velmi rychle, v průběhu několika hodin,“ řekl Bytčánek.

Podle něj se nákupu zúčastnili investoři z oblasti důchodových a správcovských společností, penzijní fondy a banky z celé Evropy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám