Hlavní obsah

Šéfka MMF kritizovala Řeky, že se vyhýbají daním, sama žádné neplatí

Novinky, fia

Ředitelka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová nedávno rozčílila Řeky slovy o tom, že by měli projevit kolektivní solidaritu a začít platit daně. Sama Lagardeová přitom žádné daně neplatí.

Foto: Dominick Reuter, Reuters

Generální ředitelka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová

Článek

Lagardeová si vysloužila kritiku za své vyjádření v interview pro britský list The Guardian, kde řekla, že by se Řekové měli přestat vyhýbat placení daní a že pomoc podle ní potřebují mnohem víc děti v Africe než lidé v Aténách. Tímto výrokem bývalá francouzská ministryně financí rozlítila řecké politiky, ale i francouzskou vládu, která je označila za nevhodné.

Zatímco francouzský konzervativní list Le Figaro se Lagardeové zastal s tím, že slova o řeckém nedostatku daňové disciplíny jsou pravdivá, britský Guardian nyní připomíná, že Lagardeová si měla své výroky přeci jen lépe rozmyslet. Jako bumerang se jí totiž vrací skutečnost, že sama žádné daně platí.

Coby úřednice v mezinárodní instituci pobírá roční plat ve výši 467 940 dolarů a k tomu ještě příplatky v hodnotě 83 760 dolarů (dohromady zhruba 11,4 miliónu korun), které jsou od daní osvobozeny.  Přijde si tak na více peněz, než vydělá například prezident USA Barack Obama, který navíc ze svého platu daně odvádí.

Stejně jako Lagardeová pobírají platy osvobozené od daní téměř všichni zaměstnanci OSN. Zajišťuje jim to článek 34 Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích z roku 1961. Ten stanoví, že diplomatičtí pracovníci nebudou vystaveni povinnosti platit daně a poplatky, ať už na národní, regionální nebo místní úrovni. Lagardeová má navíc ve smlouvě možnost požádat o zvýšení platu každého 1. července po dobu jejího pětiletého mandátu.

Šestapadesátiletá Lagardeová se funkce v čele MMF ujala po rezignaci Dominiqua Strausse-Kahna, který musel místo opustit po obvinění ze sexuálního útoku na pokojskou v newyorském hotelu.

Reklama

Výběr článků

Načítám