Hlavní obsah

Průmyslová výroba v červenci opět rostla, vyhlídky jsou ale slabé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Průmyslová výroba v Česku v červenci meziročně rostla o 5,6 procenta po červnovém poklesu o šest procent. Letošní červenec měl ale o dva pracovní dny více než loňský. Po očištění tak byla průmyslová produkce meziročně vyšší pouze o 0,1 procenta. K růstu nejvíce přispěla výroba aut a elektrických zařízení, oznámil v pátek Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Radek Plavecký, Právo

Výroba na lince Škoda Auto v Kvasinách

Článek

„Produkce ve zpracovatelském průmyslu mírně rostla, nedařilo se tradičně těžbě. Z důvodů odstávek bylo vyrobeno méně elektřiny,” uvedl ředitel odboru statistiky průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

V červenci se dařilo výrobě automobilů, farmaciím a rostla i výroba elektrických spotřebičů. „Nicméně letošnímu červenci pomohlo oproti loňsku relativně menší čerpání dovolených. To výsledek průmyslu za červenec nadhodnocuje. Bohužel to znamená, že v srpnu bude výkon průmyslu zřejmě slabý,” komentoval analytik Komerční banky Michal Brožka.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průmyslová výroba

Podle něj vývoj dalších tuzemských ekonomických ukazatelů i pokles výroby v Německu pro český průmysl ukazuje na slabost do dalších měsíců. „V průměru za celý rok letos průmysl pravděpodobně vykáže jen slabý nárůst kolem jednoho procenta, což je ale s ohledem na pokles výroby v Německu a všeobecné problémy automobilového sektoru úspěch,” dodal.

Na horší vyhlídky tuzemského průmyslu kvůli vývoji u našeho klíčového partnera Německa upozornil i ekonom ING Jakub Seidler. „Další vývoj se bude odvíjet i od kondice světové ekonomiky, která v současnosti zpomaluje z titulu obchodních válek, zpomalování čínské ekonomiky, problémů v automobilovém sektoru či nejistoty kolem brexitu,” uzavřel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám