Hlavní obsah

Propad průmyslu v září zpomalil, výsledek je nejlepší od února

Průmyslová produkce v září po očištění o vliv počtu pracovních dnů reálně meziročně klesla o 1,5 %. Analytici upozornili, že jde o nejlepší výsledek od února a výroba prakticky dosáhla hodnot z loňského roku.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průmyslová výroba

Článek

"Průmyslová produkce se v září dostala téměř na úroveň loňského roku. Za příznivými výsledky byl hlavně automobilový průmysl, který se snažil dotáhnout propad z minulých měsíců," uvedla vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Iveta Danišová.

Výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů zaznamenala v září nárůst o 4,9 procenta. O jednu desetinu procentního bodu nižší růst zaznamenali statistici u potravinářů. Produkce pryžových a plastových výrobků stoupla meziročně o čtyři procenta.

Desetiprocentní propad

Zářijová čísla potvrdila příznivý trend zotavování průmyslu, což šlo na vrub solidnímu vývoji v zahraničí, upozornil analytik ING Bank Jakub Seidler. Vzhledem k druhé vlně koronakrize, která nabírá na síle v řadě evropských zemí, ale bude podle něj zahraniční poptávka opět slábnout. To bude zotavování průmyslu brzdit, ale zatím tuzemský průmysl dobrovolně své provozy neuzavřel jako na jaře, a bude tak na rozdíl od služeb ekonomiku v posledním čtvrtletí letošního roku držet.

"Za celý letošní rok průmysl patrně propadne téměř o deset procent, a pokles tak bude silnější, než jsme předpokládali během léta," odhadl.

Reklama

Výběr článků

Načítám