Hlavní obsah

Přebytek zahraničního obchodu v únoru klesl

Praha

Zahraniční obchod skončil v únoru přebytkem 13,7 miliardy korun, který byl meziročně o 0,9 miliardy korun nižší. Informoval o tom ve středu Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Radek Plavecký, Právo

Český vývoz táhnou především automobily.

Článek

Podle předběžných údajů přeshraniční statistiky vývoz v únoru vzrostl o 18,4 procenta a dovoz o 20,5 procenta.

Analytici 13,7miliardový přebytek vesměs čekali, upozorňují ale na zpomalení tempa růstu exportu i importu. " Tempo růstu jak vývozu tak dovozu ale výrazně zpomalila, ačkoliv loňská srovnávací základna byla stejně jako v lednu nízká. To může znamenat, že nás během následujících měsíců může čekat i zpomalení tempa růstu průmyslu pod hladinu 10%," upozornila Helena Horská z Raiffeisenbank.

Analytik Komerční banky Jiří Škop rovněž považuje meziroční růst  o 18,4 procenta za zklamání, trhy podle něj očekávali 25procentní růst. "Revize platební bilance přinesla horší pohled na vnější rovnováhu české ekonomiky a nějaké extrémní posilování koruny je z pohledu platební bilance neopodstatněné," doplnil Škop.

"Nízká srovnávací základna z loňského roku dnešní číslo výrazně zkresluje," komentoval údaje Tomáš Volf, analytik Citfin.

Za dobrou obchodní bilanci podle něj Česko vděčí především obchodu se silničními vozidly. Vývoz dopravních prostředků a strojů vzrostl o 17,5 %. "Závislost české ekonomiky na automobilovém průmyslu se tedy ani v roce 2011 nemění. Je dokonce možné, že se zvyšuje," upozornil s tím, že závislost české ekonomiky na automobilovém průmyslu a vývozu se v době krize ukázala jako problém.

Reklama

Výběr článků

Načítám