Hlavní obsah

Pozor na kyperskou nákazu, varoval bývalý šéf Euroskupiny Juncker

– Vídeň
Novinky, pit

Kypr by mohl způsobit problémy v rámci 17členné eurozóny, jestliže brzy nedojde k uzavření dohody o mezinárodní finanční pomoci. V rozhovoru pro rakouský deník Kleine Zeitung to uvedl bývalý šéf skupiny ministrů financí eurozóny (Eurogroup) Jean-Claude Juncker.

Foto: Str, Reuters

Lucemburský premiér Jean-Claude Juncker

Článek

„Kyperský problém by se rozhodně neměl podceňovat,“ nechal se slyšet Juncker, jehož citovala agentura Reuters.

Osmapadesátiletý Juncker, který je rovněž lucemburským premiérem, se rakouskému listu svěřil s tím, že pokud se definitivně nepodaří vyřešit problém Kypru, hrozí riziko nákazy i z jeho relativně malé ekonomiky. „Čas běží,“ varoval.

Kypr se dostal do obrovských problémů kvůli angažovanosti svých bank v krizí svíraném Řecku. Záchranný balík, o kterém se rokuje, by měl činit 17,5 miliardy eur (zhruba 448 miliard korun). Tato suma odpovídá přibližně celoročnímu výkonu kyperské ekonomiky.

V pondělí naznačil ruský premiér Dmitrij Medvěděv ochotu finančně pomoci Kypru. Jedním dechem však dodal, že primární pomoc musí vycházet z eurozóny a aktivitu očekává rovněž od kyperské vlády.

Na otázku, zda by tento středomořský ostrov mohl někdy splatit 17miliardovou půjčku, Juncker odpověděl, že jde o velkou výzvu jak pro Kypr, tak pro eurozónu. „Musíme udělat vše pro záchranu Kypru, ale musíme jednat,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám