Hlavní obsah

Piloti se dohodli s ČSA a zrušili protest

Praha
Aktualizováno

České sdružení dopravních pilotů (CZALPA) v sobotu zrušilo protestní akce, jimiž chtělo bojovat proti propouštění v Českých aeroliniích (ČSA). Prezident CZALPA Filip Gaspar v tiskové zprávě oznámil, že se zástupci sdružení s ČSA dohodli na společném postupu.

Foto: Krumphanzl Michal, ČTK

Prezident Českého sdružení dopravních pilotů CZALPA ČSA Filip Gaspar

Článek

„Vedení Českých aerolinií si je vědomo pochybení při komunikaci se zástupci zaměstnanců,“ uvedl Gaspar a dodal: „Součástí společné dohody je, že aktualizované části restrukturalizačního plánu budou v nejbližší době projednány se zástupci odborových organizací a taktéž prezentovány zaměstnancům. V této souvislosti každá případná redukce společnosti bude pečlivě zvážena a diskutována se zástupci zaměstnanců a přizpůsobena aktuálnímu vývoji v letecké dopravě“.

Dohodu ČSA uvítaly. Odborové organizace podle nich pochopily důvody pro jednotlivé kroky restrukturalizace.  "V této souvislosti se obě strany dohodly na lepší vzájemné komunikaci," potvrdila mluvčí aerolinek Hana Hejsková.

Piloti hrozili svůj protest zahájit v pondělí, přičemž hrozilo zpoždění i rušení některých letů. „Letový provoz Český aerolinií bude probíhat podle letového řádu a přeprava cestujících nebude ovlivněna,“ poznamenal k tomu Gaspar.

Odchod desítek pilotů

Protest se přitom už zdál neodvratným, neboť ČSA ve středu začaly rozdávat pěti desítkám pilotům první výpovědi. Tyto nestáhnou, ale pilotům pomohou.

Akce pilotů měla podle sdružení spočívat v důsledném dodržování předpisů a zákoníku práce. Gaspar upozornil, že nyní dopravní piloti chodí do práce o desítky minut dříve, aby stihli všechny nezbytnosti na přípravu letu. Rovněž se obvykle během svých směn vzdávají přestávek na jídlo.

ČSA v reakci na plánovaný protest nejprve v pátek oznámily přijetí nových opatření, která umožní pilotům delší přípravu na let.

ČSA a restrukturalizace

Restrukturalizační plán od začátku předpokládal cílový stav 27 letadel při počtu 9,3 pilota na letadlo. Pro zimní letový řád společnost počítá s 29 letouny a přibližně deseti piloty na letadlo, tedy celkem s téměř 300 piloty. V současnosti jich společnost zaměstnává zhruba 350.

ČSA loni snížily provozní ztrátu na 324 miliónů korun z předchozích 3,5 miliardy Kč. Výnosy aerolinií vzrostly na 19,8 miliardy korun ze 16,9 miliardy Kč v roce 2009. Ve spolupráci se svými partnery aerolinky nabízejí spojení do 91 destinací ve 45 zemích světa. Společnost zaměstnává zhruba 4000 lidí a provozuje 19 letadel Airbus, osm letadel typu Boeing a 12 turbovrtulových letadel ATR určených pro kratší vzdálenosti.

              zdroj: ČTK

Podle sdružení pilotů je propouštění pilotů nad rámec restrukturalizačního plánu zejména proto, že snižuje počet dopravních pilotů už v průběhu restrukturalizace, tedy o rok a půl dříve. Restrukturalizační plán podle Gaspar původně počítal s dvěma desítkami propuštěných pilotů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám