Hlavní obsah

Nejvíce letos zbohatl Jeff Bezos. Zuckerberg zchudl, Babiš z žebříčku vypadl

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2018 ze všech lidí na světě nejvíce zbohatl zakladatel Amazonu Jeff Bezos. Hodnota jeho majetku stoupla za rok o 24 miliard dolarů (540 miliard korun) na 123 miliard dolarů (2,8 bilionu korun). Naopak šéf Facebooku Mark Zuckerberg za rok zchudl téměř o 20 miliard dolarů (450 miliard korun), uvedla agentura Bloomberg.

Foto: Mike Segar, Reuters

Zakladatel a šéf Amazonu Jeff Bezos

Článek

Nejbohatší muž světa Jeff Bezos rozmnožil svůj majetek nejrychleji už druhý rok v řadě, hlavně díky růstu akcií internetového obchodu Amazon v první polovině roku. I když závěr roku byl pro akcie horší, své zisky si udržel.

Naopak spoluzakladatel a šéf sociální sítě Facebook Mark Zuckerberg v roce 2018 zchudl o téměř 20 miliard dolarů. Majetek 34letého Zuckerberga klesl na 53 miliard dolarů (1,2 bilionu korun). Na akcie Facebooku negativně dopadly obavy o bezpečnost dat. Ty odstartoval skandál kolem Cambridge Analytica, která měla zneužít soukromá data uživatelů k ovlivnění amerických prezidentských voleb v roce 2016.

Foto: Reuters

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg při středečním slyšení v americkém Kongresu.

O několik miliard dolarů za rok zchudli i druhý a třetí nejbohatší muži světa Bill Gates a Warren Buffett. Majetek zakladatele Microsoftu Gatese dosahuje 90 miliard dolarů a slavného investora Buffetta 83 miliard dolarů.

Mezi nejrychleji bohatnoucími muži světa byl v posledním roce také Číňan Lej Ťün, výrobce chytrých telefonů Xiaomi. Mezi deseti lidmi, kteří za rok nejvíce zchudli, byl trochu překvapivě naopak šéf obřího čínského e-shopu Alibaba Jack Ma.

Ze seznamu 500 nejbohatších lidí světa letos vypadl ruský magnát Oleg Děripaska, jehož firmu na výrobu hliníku Rusal zasáhly americké sankce.

Babiš vypadl

Žebříček z roku na rok opustil také český premiér Andrej Babiš, uvedl bez dalších podrobností Bloomberg. Babišův majetek tvoří především holding Agrofert, který kvůli zákonu o střetu zájmů převedl do svěřenského fondu.

Nejbohatší Čech Petr Kellner je na 102. místě na světě s majetkem 11,5 miliardy dolarů (258 miliard korun). Podle odhadů Bloombergu Kellner za rok zchudl o 1,6 miliardy dolarů (36 miliard korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám