Hlavní obsah

Letecký výrobce Evektor získal čtyřmiliardovou investici z Malajsie

• Aktualizováno

Český letecký výrobce Evektor podepsal v Malajsii dohodu o strategické spolupráci a kapitálovém vstupu s místní firmou Aspirasi Pertiwi SDN BHD. Malajsijská společnost investuje v příštích několika letech do firmy Evektor 200 miliónů dolarů (čtyři miliardy korun). Informoval o tom velvyslanec České republiky v Malajsii Rudolf Hykl. Dohoda je první velkou investicí Malajsie v České republice.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Prototyp dopravního letounu EV-55M z letecké továrny Evektor na snímku ze srpna 2011

Článek

Investice pomůže firmě Evektor v dalším rozvoji a dokončení vývoje a zahájení sériové výroby jejího víceúčelového dvoumotorového letounu EV-55 Outback určeného pro přepravu devíti až 14 osob nebo 1800 kilogramů nákladu.

Vývoj EV-55 je za posledních 20 let nejvýznamnějším projektem českého leteckého průmyslu. Na jeho vývoji Evektor spolupracoval s dalšími 19 firmami sdruženými v Asociaci leteckých výrobců ČR, a to například s Aerem Vodochody, Technometrou Radotín či Jihlavanem. Podnik na projekt získal grant od ministerstva průmyslu a obchodu.

Pro malajsijskou stranu se podpisem dohody otevírá cesta ke spolupráci v řadě technologicky vyspělých oblastí. „Tato dohoda pomůže nejen rozvoji leteckého průmyslu u nás, ale otevře i další podnikatelské a obchodní příležitosti pro českou stranu v Malajsii. Její implikace sahají i do oblasti technického vzdělávání malajsijských studentů v ČR do budoucna,“ uvedl velvyslanec Hykl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám