Hlavní obsah

Investoři jsou z českých voleb nervózní, varují Financial Times

• Aktualizováno

Konfrontace mezi pravicí a levicí v českých parlamentních volbách směřuje k nejistému výsledku, který by mohl oslabit důvěru investorů v době globálního ekonomického oslabení a krize eurozóny. Na své webové stránce to v pátek napsal britský ekonomický list Financial Times (FT).

Článek

Nejasný výsledek a pravděpodobně následné vleklé vytváření koalice by mohly vyvolat nervozitu trhů a dále oslabit již tak nízký respekt Čechů vůči svým politikům, uvedl deník.

Dohoda ČSSD s komunisty může vystrašit trhy

Očekává se, že spíše levicoví sociální demokraté získají nejvíce křesel, ale zdaleka ne většinu. Strana preferuje zvyšování daní a sociálních dávek a chce zrušit poplatky ve zdravotnictví.

Pravice je rozdrobená. Za skandály pronásledovanou ODS následují nové středopravé strany jako TOP 09 a populistické Věci veřejné. ODS, která chce zvýšit daně a snížit sociální výdaje, podporuje asi 20 procent voličů, píší FT.

Jedním možným výsledkem je dohoda mezi sociálními demokraty a komunisty, kterým se ostatní strany na celostátní úrovni dosud vyhýbaly kvůli jejich totalitní minulosti. Takový výsledek by mohl podle FT vystrašit trhy, protože rozpočtový deficit letos zřejmě dosáhne 5,5 procenta hrubého domácího produktu a státní dluh sice dosahuje 35 procent HDP, ale rychle roste.

"Takové uskupení by pravděpodobně utrácelo více peněz, nereformovalo by strukturu výdajů, zvyšovalo by státní dluh a daňový systém by posunulo k větší redistribuci. To je z hlediska trhů nejvíc negativní řešení," řekl listu analytik Nomury Peter Attard Montalto.

Lidé vyčítají politikům korupci

Dalšími možnostmi je koalice ODS a menších pravicových stran nebo velká koalice dvou největších stran. Ta neformálně fungovala za poslední rok, když obě velké strany podpořily technokratickou vládu premiéra Jana Fischera.

Fischer, který je považován za kompetentního politika neposkvrněného korupcí, patří k nejpopulárnějším osobnostem v ČR. Voliči se dívají na zbytek politiků pesimisticky, což vedlo k poklesu podpory hlavních stran, napsaly FT. Připomínají, že korupce vyvolává mezi voliči velké obavy vzhledem k přesvědčení, že lukrativní státní zakázky se dají získat jen korupcí.

Kromě FT o volbách v Česku informují i další zahraniční média, včetně BBC či agentury AFP. Zprávy se vždy zmiňují o tom, že lídry voleb jsou sociální demokraté, které by podle předvolebních průzkumů volilo kolem třiceti procent Čechů, zatímco druhou ODS jen dvacet procent lidí.

Média zmiňují, že hlavními předvolebními tématy byla korupce, snižování deficitu veřejných financí a také reforma penzijního systému. Zprávy také neopomíjejí zmínit, že ekonomické reformy byly "zpomaleny" loňským vyslovení nedůvěry vládě. Například AFP v tomto ohledu píše o tom, že za svržením vlády stál "buldozer" Paroubek.

Pro vývoj koruny je nyní důležitější, co se děje v Řecku, než co se děje doma.
analytik Jiří Šimek

Odborníci neočekávají, že by výsledek voleb měl výrazněji ovlivnit kurz české měny. Stejně tomu bylo i v předešlých volbách. Pouze po vyslovení nedůvěry vládě v minulém roce oslabila měna o třicet haléřů.

„Koruna na domácí události příliš nereaguje, pokud se neděje něco vyloženě dramatického, a sleduje spíše vývoj na světových trzích. Pro vývoj koruny je tak nyní důležitější, co se děje v Řecku, než co se děje doma. V dlouhodobém pohledu ale samozřejmě nemůže ignorovat základní ekonomické parametry země,“ komentoval pohyb kurzu koruny analytik společnosti Citfin Jiří Šimek.

Podle něj patový výsledek voleb může přinést lehké ztráty stejně jako případné sestavení vlády ČSSD a KSČM. To by totiž mohlo znamenat zhoršení řešení stavu veřejných financí.

„V dalších týdnech nadále předpokládáme, že se koruna udrží v pásmu mezi 25,30 – 26,00 korunami za euro,“ uzavřel Šimek.

Anketa

Chystáte se k volbám?
Ano
67,3 %
Ne
31,2 %
Ještě nejsem rozhodnutý/á
1,5 %
Celkem hlasovalo 61631 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Volební víkend proprší

Od volebního víkendu se očekává pochmurné počasí, což může ovlivnit jak účast při hlasování, tak i výsledek. Odborníci se jen těžko mohou shodnout, které...

Výběr článků

Načítám