Hlavní obsah

G20: Za nezavedení přísnější regulace bank mohou hrozit sankce

Mexiko

Státům, které nezavedou dohodnutá pravidla přísnější regulace bank, mohou hrozit sankce. Na zasedání ministrů financí a guvernérů centrálních bank zemí G20 to řekl zástupce Mexika. Smyslem přísnější regulace je chránit globální bankovní systém před další finanční krizí podobnou té, která v roce 2008 málem způsobila kolaps světové finanční architektury.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Pro ty, kteří v lednu nezavedou regulaci, je zde otázka, jakému trestu budou čelit," řekl agentuře Reuters šéf dohledu nad bankovním sektorem Juan Manuel Valle z mexického ministerstva financí. Mexiko v letošním roce skupině G20 předsedá. Valle řekl, že o podrobném postupu se rozhodne až ve chvíli, kdy bude zřejmé, že některé země dohodu neplní.

Nová pravidla, označovaná jako Basilej III, nutí banky zvýšit objem kapitálových rezerv zhruba na trojnásobek proti původnímu stavu. Pravidla se budou zavádět postupně během šesti let, začíná se ale už příští rok v lednu. Každá země musí do té doby schválit svou vlastní verzi pravidel a stanovit, jak je bude zavádět do praxe.

Nicméně Spojené státy a Evropa, kde sídlí většina globálních bank, jsou teprve ve fázi návrhů. To vede ke spekulacím, že zavádění nových pravidel se bude muset odložit. Valle řekl, že zpoždění zatím žádná země neavizovala, ovšem pokud by se tak stalo, ostatní země začnou na hříšníky vyvíjet tlak.

Zasedání bude trvat až do pondělí

Schůzka ministrů financí a šéfů centrálních bank zemí G20 se v mexické metropoli koná v neděli a v pondělí. Delegáti rokují nad otázkami, co je třeba ještě udělat, aby se v budoucnu nestalo, že největší globální banky budou opět žádat o pomoc z peněz daňových poplatníků.

Skupina G20, která sdružuje největší rozvinuté a rozvojové země světa, se na přísnějších pravidlech regulace Basilej III dohodla v roce 2010. Vyšší kapitálová vybavenost má zajistit, že banky si v případě další vážné finanční krize dokážou pomoci samy a budou schopny vstřebat i mimořádně vysoké ztráty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám