Hlavní obsah

Erste se vrací nad 3500 Kč

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

České akcie využily příznivější situace na evropských trzích a posilovaly. Zisky ve SPAD pražské burzy však většinou nebyly velké, ani objemy obchodů nedosáhly hodnoty z minulých dní. Nejvíce se dařilo akciím rakouské Erste Bank a kutnohorského výrobce cigaret Philip Morris.

Foto: www.beskydyportal.cz

V sobotu 17. května jsou u přehrady Olešná vítáni milovníci sportu všech věkových kategorií.

Článek

Erste Bank posílila o 1,06 procenta na 3515 Kč, Philip Morris o 0,79 procenta na 15 951 Kč a ČEZ o 0,55 procenta na 147,44 Kč. Index PX 50 vzrostl o 0,38 procenta na 689,9 bodu.

Evropa

Akcie na evropských trzích kolísaly po smíšených makroekonomických zprávách. Investory potěšilo, že nové zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby ve Spojených státech v minulém roce obnovily růst a zvýšily se o 2,8 procenta. Jde o první meziroční nárůst od roku 2000. Za prosinec ale zakázky stagnovaly, zatímco trh odhadoval, že jejich objem poroste o rovná dvě procenta. Středeční zpráva amerického ministerstva obchodu tak mezi ekonomy vyvolala obavy, že oživování zpracovatelského průmyslu v USA není silné.

Slabší poptávka v prosinci postihla mnoho odvětví. Ekonomové přitom považují stabilní růst podnikových výdajů za nezbytnou podmínku dlouhodobého oživení hospodářského růstu.

Zakázky na počítače a elektroniku v prosinci klesly o 2,7 procenta a zakázky na zpracované kovové zboží se snížily o 0,8 procenta. Objednávky se proti tomu zvýšily o 1,4 procenta v odvětví přepravních zařízení díky silné poptávce po osobních autech a letadlech.

Jedním z největších přírůstků se u evropských cenných papírů mohla pochlubit personální agentura Adecco, která na švýcarské burze posílila o 6 procent po zprávě, že se zcela vyrovnala se svými nedostatky v účetních výkazech. Někteří významnější akcionáři však přesto hrozí vedení firmy postihy za zavinění celé situace, která vedla v předchozích týdnech k velkému propadu kursu těchto akcií.

Největší středeční propad postihl akcie nízkorozpočtového leteckého přepravce Ryanair, který v polovině dne ztrácely již 25 procent po varování před nejistým budoucím výhledem. Management uvedl, že celoroční zisk bude nepříznivě ovlivněn poklesem cen letenek. Ryanair ceny snižuje především proto, aby přilákal větší počet cestujících na nově otevřené linky. Firma se totiž poslední dobou snaží rozšiřovat síť. Na hospodaření má však nepříznivý vliv silné euro a snahy konkurence převzít iniciativu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám