Hlavní obsah

Čínské banky odřízly Severní Koreu

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři největší čínské státní banky – Bank of China, Čínská průmyslová a obchodní banka (ICBC), Agricultural Bank of China a China Construction Bank – přestaly poskytovat finanční služby severokorejským klientům. Krok by měl souviset s americkými obavami, že Čína nepostupuje vůči režimu v Pchjongjangu dostatečně tvrdě. V úterý o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Čtyři největší čínské státní banky přestaly Severokorejcům poskytovat své služby.

Článek

Napětí mezi USA a Severní Koreou stouplo kvůli šestému jadernému testu, který Pchjongjang uskutečnil 3. září. Rada bezpečnosti OSN v reakci schválila sankce zakazující vývoz textilu z KLDR a omezující dovoz ropy do země. Čínské banky byly v tomto kontextu kritizovány, že působí jako prostředník pro finanční toky do Severní Koreje i z ní.

Druhá největší čínská banka China Construction Bank „zcela zakázala obchodní spolupráci se Severní Koreou“, sdělil Reuters pokladník jedné z poboček v severovýchodní provincii Liao-ning. Podle zaměstnance tento zákaz začal platit již 28. srpna.

Zaměstnanec pobočky Agricultural Bank of China ve městě Tan-tung na hranicích se Severní Koreou Reuters řekl, že Severokorejci si v této bance nemohou zakládat účty.

Zástupci Bank of China, ICBC, Agricultural Bank of China a China Construction Bank se k situaci oficiálně nevyjádřili.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám